Afbeelding
ANP Foto

Strengere regels voor gevaarlijke hond

18 december 2018 om 10:49 lokaal

PUTTEN Honden die als gevaarlijk worden beschouwd, kunnen in de toekomst ook eigen erf aangelijnd moeten worden of gemuilkorfd. Dat is het gevolg van een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zoals deze door het college van burgemeester en wethouders wordt voorgesteld aan de gemeenteraad.

Wijnand Kooijmans

Het Puttense college wil niet direct zo ver gaan deze maatregel ook te laten gelden voor honden die zijn opgeleid voor bewakings-, opsporings- en verdedigingswerk. Indien noodzakelijk kan dit op grond van de huidige regels ook, zo wordt aangegeven. Met de maatregel speelt het college in op angst die bij inwoners bestaat als het gaat om de mogelijkheid dat de hond uitbreekt van een privéterrein. Maar ook wil het college voorkomen dat schade wordt berokkend aan bezoekers van een terrein waarbij bijvoorbeeld kan worden gedacht aan postbezorgers.

WIJZIGINGEN Het college komt met meerdere voorstellen voor de wijziging van de APV. Indien de raad hiermee akkoord gaat moeten de gewijzigde regels per 1 maart 2019 gaan gelden. De gewijzigde APV geeft de burgemeester bijvoorbeeld meer mogelijkheden voorwaarden te stellen aan een wedstrijd waarbij een club uit het betaalde voetbal is betrokken. In het uiterste geval kan een verbod worden opgelegd.

Organisatoren van wedstrijden moeten de burgemeester hiervan minimaal drie weken van te voren op de hoogte brengen. Die kan dan beoordelen of de wedstrijd tot onaanvaardbare overlast leidt, bijvoorbeeld als het gaat om geluidsoverlast of parkeerproblemen. De drie weken maken het mogelijk de wedstrijd voor te bereiden.

PLANTSOENEN Het parkeren in bermen waar dit onwenselijk wordt gevonden wordt in de gewijzigde APV eveneens geregeld. Tot nu toe was het zo dat bij een verbod op de rijbaan te parkeren wel in de berm mocht worden geparkeerd. Wel is hiervoor aparte bebording nodig.

Er komt ook een verbod voor het in het openbaar werven van leden of donateurs. Dat mag straks alleen wanneer hiervoor een vergunning wordt afgegeven door het college. Een uitzondering wordt gemaakt voor het door het college vastgestelde collecte- en wervingsrooster.

Er komen ook regels voor bezitters van vaartuigen ten aanzien van de ligplaats of het gebruik daarvan in het belang van de openbare orde, volksgezondheid, de milieuhygiëne en het aanzien.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie