Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Raadsfracties voor snelheids-verlaging Voorthuizerstraat

27 december 2018 om 06:12 lokaal

PUTTEN De overgrote meerderheid van de Puttense raadsfracties kiest voor de aanleg van een rotonde op de kruising van de Oude Rijksweg met de Hoofdlaan en Schoonderbeeklaan. De Beukenlaan moet hierop ook worden aangesloten.

Wijnand Kooijmans

Dat werd duidelijk tijdens de discussie over de verkeersveiligheid op de Voorthuizerstraat tussen Putten en Voorthuizen en de N798 in de commissie economie, bestuur en openbare ruimte. Daarmee wordt de wens overgenomen van de Klankbordgroep Hoofdlaan/Oude Rijksweg zoals deze werd ingebracht door Astrid van Os. Zij wees daarbij onder meer op de twee dodelijke ongevallen die hier hebben plaatsgevonden.

Alleen de SGP twijfelt nog over een door het college van burgemeester en wethouders bedacht alternatief waarbij het fietspad Schoonderbeeklaan richting Bosbad wordt afgesloten. Van Os verzet zich tegen het afsluiten van de Beukenlaan op een aan te leggen rotonde. Volgens haar rijdt vanaf deze weg meer verkeer de Oude Rijksweg op dan vanaf de Hoofdlaan.

SNELHEID Alle partijen zijn ook bereid de portemonnee te trekken wanneer een rotonde wordt aangelegd. Ook de SGP indien de meerderheid kiest voor deze optie. De meerderheid van de partijen kiest ook voor een verlaging van de maximum snelheid op het gedeelte van de weg tussen het benzinestation bij de verkeerslichten van de Harderwijkerstraat en de Henslare. Deze snelheid geldt al voor een stukje Oude Rijksweg ter hoogte van de oversteek bij de Hoofdlaan.

De verlaging van de snelheid heeft wel tot gevolg, zo is de verwachting, dat meer verkeer van andere wegen gebruik gaat maken. Het gaat dan onder meer om de Harderwijkerstraat. Wethouder Roelof Koekkoek verwacht echter niet dat hierdoor op deze weg filevorming gaat ontstaan. Aanwonenden zullen een toename van verkeer op deze weg wel als minder prettig ervaren.

VOORTHUIZERSTRAAT Ten aanzien van de Voorthuizerstraat kiest de meerderheid nadrukkelijk voor een afwaardering naar een maximum snelheid van tachtig naar zestig kilometer. Volgens Koekkoek heeft de aanleg van de rondweg bij Voorthuizen nauwelijks invloed op het aantal voertuigen dat van deze weg gebruikmaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meerderheid van de weggebruikers bestemmingsverkeer is en geen doorgaand verkeer.

Koekkoek vindt het wel noodzakelijk dat voor de hele weg 60 kilometer moet gaan gelden en de weg ook als zodanig moet worden ingericht. Het plan voorziet verder in een verbreding van de weg en het fietspad. Vooral het fietspad wordt als onveilig ervaren.

ROTONDE De raad staat achter het bij de provincie bepleiten van een aanpak van de rotonde op de Vetkamp in Nijkerk. Verkeer vanuit Putten dat via deze rotonde naar rijksweg A28 wil rijden stagneert. Hierbij wordt ook gepleit voor een snelle verbreding van rijksweg A28. Wethouder Koekkoek geeft aan dat binnenkort een verkennend onderzoek naar de noodzaak hiervan wordt verricht.

De wensen van Putten gaan naar de provincie. Het gaat om provinciale wegen, besluiten moeten dus daar definitief worden genomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie