Afbeelding
www.pixabay.com

'Dwangsom heeft voordeel boven vergunning'

24 december 2018 om 13:48 lokaal

PUTTEN Het opleggen van dwangsommen bij het optreden tegen illegale bewoning heeft voordelen ten opzichte van het afgeven van tijdelijke verblijfsvergunningen. Dat zegt het Puttense college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Wij Putten.

Wijnand Kooijmans

De onafhankelijke commissie bezwaarschriften heeft gepleit voor het afgeven van tijdelijke verblijfsvergunningen. Aanleiding hiervoor is dat de indruk bestaat dat betrokkenen daaraan meer rechten kunnen ontlenen.

PROCES Volgens wethouder Nico Gerritsen stopt bij het afgeven van een tijdelijke verblijfsvergunning het juridisch proces van de handhaving en is daarmee de dwangsom van tafel. Dat betekent dat aan het eind van de duur van de tijdelijke verblijfsvergunning het hele proces rond de handhaving opnieuw moet worden opgestart.

Zowel het afgeven van een tijdelijke verblijfsvergunningen als het weer moeten opstarten van de handhavingsprocedure kost, zo zegt Gerritsen, de gemeente extra tijd en geld. Desondanks wil hij bekijken of in enkele gevallen wel een tijdelijke verblijfsvergunning kan worden verleend. Hierin wordt nog wel een balans gezocht.

BEGRIP Burgemeester Henk Lambooij heeft wel begrip voor de wens van Wij Putten om controle te willen uitoefenen op het innen van dwangsommen. De praktijk is dat maatwerk wordt toegepast waarmee het opleggen van dwangsommen geen doel op zich is. Dwangsommen zijn niet bedoeld om mensen te straffen, maar om het gewenste resultaat te behalen. Dat maakt dat soms alleen de kosten worden verhaald die door de gemeente zijn gemaakt. Lambooij wil wel onderzoeken of op dit punt beleidsregels kunnen worden vastgesteld. "Maar ik weet niet of het lukt."

Wij Putten wil ook weten of het openstaan en aanhouden de rechtszekerheid van de inwoners niet in gevaar brengt. Volgens het college staan de inwoners rechtsmiddelen ter beschikking om de gemeente te dwingen tot het nemen van een beslissing op een bezwaar. In die zin komt de rechtszekerheid in beperkte mate in het geding. Het college zegt het wel onwenselijk te vinden wanneer inwoners zich gedwongen voelen deze rechtsmiddelen te gebruiken.

BESTUURDER Voor een zaak wordt behandeld, wordt altijd onderzocht of de zaak in de minne kan worden geschikt. Onder meer door een gesprek met een bestuurder. De bezwarencommissie heeft het idee dat hier veel gebruik van wordt gemaakt en dat dit ook heeft geleid tot het intrekken van bezwaren. Het college zegt niet bij te houden hoe vaak een bestuurder in gesprek gaat met een bezwaar en dat uit de stukken dit ook niet valt na te gaan.

In het eerste kwartaal van dit jaar was er sprake van een sterke daling van het aantal bezwaarschriften. Het ging om twintig in totaal. Het college heeft de verwachting dat het totaal aantal bezwaarschriften over 2018 een daling te zien geeft ten opzichte van 2017. Echter niet in de mate die het geval was in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal werden bijvoorbeeld vijftig bezwaren ingediend, waarvan overigens twintig tegen één besluit. Tot 1 september werden in totaal 84 bezwaren ingediend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie