Burgemeester Henk Lambooij kikt terug op het jaar 2018.
Burgemeester Henk Lambooij kikt terug op het jaar 2018. Gemeente Putten

Burgemeester Henk Lambooij kijkt terug

30 december 2018 om 06:43 lokaal

PUTTEN Burgemeester Henk Lambooij kijkt terug op een jaar waarin vooral de vorming van een nieuw gemeentebestuur centraal stond. Voor hem was het geen jaar van heftige uitschieters voor de gemeente Putten.

Maranke Pater

De economie draait, het politieke klimaat is gunstig. Als je denkt aan in het oog springende gebeurtenissen, dan hebben de gemeenteraadsverkiezingen een belangrijk deel van het politieke jaar gevormd. Niet alleen in Putten, maar in alle gemeenten stonden de verkiezingen op de voorgrond. Voor een burgemeester is de vorming van een college en een raad heel spannend, omdat je er als buitenstaander naar kijkt en geen invloed op het proces hebt. Maar het is wel het team waar je het mee moet redden de komende jaren binnen de gemeente.

STRIJD De verkiezingen waren een hectische tijd, waarbij we ook situaties hebben gezien in het land waar mensen elkaar voor alles en nog wat uitmaakten. In Putten is de strijd om de zetels heel netjes verlopen en ik wil een groot compliment geven aan de lijsttrekkers, hoe alles in goede orde is verlopen. De verstandhoudingen binnen de gemeenteraad zijn heel plezierig, iets wat ook stuk kan gaan tijdens een verkiezingsstrijd.

Een ander belangrijk onderwerp is de renovatie van het gemeentehuis. We zijn na de zomervakantie stapsgewijs verhuisd naar een tijdelijke locatie, hier bij kasteel de Vanenburg. De publiekswinkel kon gelukkig in het dorpscentrum blijven, aan de Verlengde Dorpsstraat 3. Ik vond het vreselijk om te verhuizen, krijg dan een panische angst om alles kwijt te raken. Sommige verhuisdozen heb ik dan ook eerst bij mij thuis neergezet, zodat ik precies wist waar wat lag.

BOUW Er gebeurt een heleboel in Putten. Het jaar 2019 wordt in politieke termen het oogstjaar genoemd. Dit jaar stond vooral in het teken van de bouw van de coalitie. Toch is er ook veel gebeurd: je hoorde wel eens kritiek vanuit de samenleving, er lagen zoveel wegen ondersteboven, maar dit betekende wel dat er aan gewerkt werd. De nieuwe weg Henslare is geopend en de ontwikkeling van de woonwijk Rimpeler is gestart.. De Stationsstraat is afgewaardeerd en de Garderenseweg is opgeleverd. Ook de Van Oldenbarneveltstraat en de Sprielderweg/Calcariaweg hebben te maken gehad met renovaties. Ik vind het een compliment in de richting van de gemeente dat tijdens de verbouwing van de winkel de verkoop gewoon door ging.

EREPENNING Twee verenigingen hebben een Koninklijke erepenning gekregen. De Vereniging Bijenteelt Putten kreeg deze als eerste en daarna de Pluimvee- en Pelsdierenfokkers Vereniging Putten. Heel bijzonder, ik had wel eens een predicaat Koninklijk mogen aanbieden, maar nooit een Koninklijke erepenning. Verenigingen als deze zijn vaak een vrijwilligersorganisatie en nu zijn er twee van deze organisaties die meer dan 100 jaar bestaan. Tegenwoordig kun je je dat niet meer te voorstellen dat minstens drie generaties zich inzetten voor een vereniging.

CEMENT Verenigingen, vrijwilligersorganisaties, ze zijn het cement van de samenleving. Dit maakt de samenleving tot wat het is. De Pluimvee- en Pelsdierenfokkers Vereniging is ooit gestart uit nood, om meer eieren en vlees te kunnen produceren en nu is het vooral een vereniging voor het fokken van showdieren. Van het component nut zijn ze overgegaan naar schoonheid. Het is nog steeds een enthousiaste vereniging, maar je ziet ook mensen worstelen met deze tijd. In woonwijken van nu is het bijna niet mogelijk om sierkippetjes te hebben. Mensen zoeken vervolgens alternatieve locaties om hun hobby uit te kunnen oefenen.

BOEREN De economie in Nederland floreerde en dat was in Putten niet anders. Ik heb de indruk dat het met het bedrijfsleven in algemene zin goed gaat. Het drama rond de Stint, die ook in Putten werd geproduceerd, heeft er wel voor gezorgd dat voor een twintigtal mensen het werk verloren gaat. Voor de agrariërs was 2018 ook een beroerd jaar vanwege de droogte. Als je kijkt naar de grasoogst was die veel minder dan vorig jaar, de melkprijs was 8 procent lager dan het jaar ervoor en ook de varkensprijzen waren niet best. Het voer werd duurder en de fosfaatrechten dwongen boeren om een deel van hun melkveestapel af te stoten. Ze zeggen altijd dat boeren klagen, maar het gaat heel slecht met de sector. Sommige agrariërs moeten terugvallen op de voorzieningen die de gemeente kent. Ik hoop dat er in 2019 met meer compassie en begrip naar onze agrariërs gekeken zal worden.

GEMEENTEHUIS Voor het komende jaar verwacht ik een grootse en meeslepende heropening van ons totaal vernieuwde gemeentehuis. Daarna moet er een opwaardering van ons dorpscentrum plaatsvinden. Het Centrumplan is ook iets om naar uit te zien, de planvorming zal in 2019 plaatsvinden.

In 2019 is het ook het jaar van 75 jaar Razziaherdenking, wat een memorabel moment wordt. Het is waarschijnlijk de laatste lustrumherdenking van de Razzia waarbij oog- en oorgetuigen nog aanwezig zijn, dus in die zin wordt 2019 een bijzonder jaar.”

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie