Putten, waar de natuur de kleur bepaalt.

13 januari 2019 om 21:45 lokaal Deel je nieuws

Nu weet ik dat regenboogkleuren niet direct ‘natuurlijke’ kleuren zijn. Maar hoe mooi is het, wanneer in deze roerige tijd, de gemeente zich uitspreekt over de mate waarin LHBTI’ers welkom zijn in onze gemeente. Dat een deel van de Puttense bevolking, veelal vanwege Bijbelse overtuiging, het Nashville-pamflet ondersteunt; dat mag. Dat een SGP-politicus namens zijn partij vertelt dat hij zich kan vinden in ditzelfde pamflet; dat mag. Een politicus mag er iedere mening op nahouden, vrijheid van meningsuiting is een groot goed, en de kiezer kan eens in de 4 jaar laten weten of die het eens is, ja of nee.

 

Hoe mooi is het als onze burgemeester, vanuit zijn functie, zich uitspreekt in deze zaak. Dat hij deze mensen, juist nu, een hart onder de riem steekt. Dit door ze zo nodig hulp te bieden en ieder jaar met Comming-Out Day, (11 oktober) de regenboogvlag te laten waaien op het gemeentehuis. Op ons gemeentehuis. Meerdere burgemeesters in het land hebben dit afgelopen week gedaan. En zoals de burgemeester van Barendrecht (ook SGP) terecht formuleert: ‘Ik wil juist mensen verbinden en deze verklaring polariseert. Door de regenboogvlag te hijsen laat ik zien dat ik er voor iedereen ben, ongeacht geaardheid.’

Ik had goede hoop dat onze burgervader zelf op het idee kwam om deze groep mensen te steunen. Helaas. Waarschijnlijk wacht hij tot het is overgewaaid en gaat over tot de orde van de dag. De groep LHBTI’ers wordt niet gehoord omdat dit niet strookt met het Christelijk gedachtengoed. Wellicht is het een reden dat er verhoudingsgewijs weinig inwoners tot deze groep (lijken te) horen. Maar ieder ongelukkig mens, is er één. En iedere inwoner van Putten verdient dezelfde steun en aandacht.

 

Afgelopen week las ik in de krant dat het inwonertal daalt in onze gemeente. Wellicht dat hier samenhang in is te vinden. En niet alleen op dit punt, wat is er nu echt te beleven voor de niet-religieuze inwoner. Hoeveel sportverenigingen zijn er geopend op zondag? Hoeveel winkels zijn er open op zondag? Hoeveel niet religieus onderwijs is er te vinden? Op welke onderwijsinstellingen krijg je te horen dat homoseksualiteit ook bij het leven hoort? Hoeveel jongeren blijven op zaterdagavond in Putten hangen omdat het uitgaansleven spectaculair is? Hebben we de niet-religieuze inwoners iets te bieden?

 

Of we er aan willen of niet, minder dan de helft van de Nederlanders is religieus. Dat dit aantal in Putten meer is, (11 van de 19 zetels zijn momenteel Christelijk) dat kan, maar geef de mensen die niet-religieus zijn ook de ruimte. Zoals het zo mooi in de Bijbel staat: “Heb uw naaste lief als uzelf”. Iedereen is gelijk, niet alleen Christenen, ook de niet-christenen. God is liefde, en laten we de keuze of iemand correct leeft, vooral aan God overlaten.

Laten we in Putten samen, religieus of niet, hetero of homo, blank of getint, man of vrouw, rijk of arm, er een mooi dorp van maken. Een dorp waarbij iedereen de ruimte krijgt die hij of zij nodig heeft om dat te doen. Waar iedereen zich kan ontplooien zoals hij of zij dat wil. Zonder daarbij de ander moedwillig te storen.

Wat zou het fijn zijn als we een burgemeester hadden die er ook zo over dacht, en die ondanks de principes van de partij, voor iedereen zijn handen in het vuur steekt. Ik hoop dat hij de moeite neemt om afstand te nemen van het Nashville-pamflet. En het duurt even, maar laten we hopen dat er op 11 oktober een mooie regenboogvlag op het gemeentehuis pronkt. Zo niet, dan kan onze slogan aangepast naar: Putten, waar de kerk de kleur bepaalt!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie