Wij Putten bespreekt burgerparticipatie 2.0

21 januari 2019 om 12:32 lokaal Deel je nieuws

Wij Putten houdt komende dinsdag 5 februari een academie-avond over een nieuwe vorm van burgerparticipatie: het zogeheten ‘Recht om de gemeente uit te dagen.’

Kern van dit nieuwe recht, dat de minister van Binnenlandse Zaken van plan is burgers toe te kennen, is dat inwoners taken van de gemeente kunnen overnemen als zij denken dat ze iets beter, slimmer of goedkoper kan. Hoe zoiets in de praktijk handen en voeten kan krijgen, komt in deze Wij Putten Academie aan de orde.

De deskundige die Wij Putten hiervoor heeft uitgenodigd, is Evert van Schoonhoven, adviseur Helpdesk NLZVE (Nederland Zorgt Voor Elkaar, werkt in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Hij laat zien wat er mogelijk is aan de hand van een aantal voorbeelden, zoals een bewonersinitiatief om afval beter te scheiden en bewoners die de organisatie van een lokaal festival overnemen, of hun eigen park beheren.

“Het is de bedoeling dat we leren van ervaringen elders: wat werkt er en wat niet”, zegt fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten. “Gemeenten die nu al experimenteren waarschuwen dat je niet over één nacht ijs moet gaan. Met alleen maar wat roepen in de gemeenteraad ben je er niet.” Ook gaat Schoonhoven in op de vraag wat dit Recht om uit te dagen betekent voor raadsleden, het college en de ambtenaren. “Het kan best lastig zijn”, zegt Luitjes.

Hij wijst erop dat burgerparticipatie een belangrijke plaats heeft in het coalitieakkoord van Wij Putten, ChristenUnie en SGP. “Maar dat wil niet zeggen dat het een verplichting is voor de burgers. Het staat iedereen vrij om te zeggen: ik heb een drukke baan, een druk gezin, ik betaal belasting, laat de gemeente het maar zelf doen. Inwoners moeten niet participeren, maar als zij het willen, moet het wel kunnen.”

De academie-avond wordt gehouden in Bowling en Partycentrum Putter Eng, aan de Engweg 6a en begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.15 uur. Iedereen is welkom.

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie