Museum De Tien Malen
Museum De Tien Malen E. Boeijinga

Nieuw museumseizoen De Tien Malen in teken van 75 jaar herdenking

22 maart 2019 om 12:56 Uit-cultuur/nieuws

PUTTEN Het Historisch Museum De Tien Malen opent op 3 april officieel zijn deuren voor een nieuw museumseizoen. Dit seizoen wordt in een tijdelijke expositie stilgestaan bij het feit dat het 75 jaar geleden is dat een deel van Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetters. Daarnaast is het in oktober 2019 75 jaar geleden dat de razzia in Putten plaatsvond. Vanaf begin september zal daar ook aandacht voor zijn in een tijdelijke expositie.

Het Historisch Museum De Tien Malen is een klein museum gericht op de historie van Putten. Het museum is te gast op landgoed Schovenhorst en voert haar bezoekers terug in de historie van Putten en haar omgeving.

In de periode van 3 april tot en met 31 augustus wil het museum aandacht schenken aan de oorlogsperiode in Nederland. Het thema is dan ook ‘(Over)leven in de Tweede Wereldoorlog’. Dit wordt gedaan aan de hand van een aantal markante, specifieke voorwerpen uit de oorlogsperiode. Voorwerpen waar een verhaal aan vastzit. Een deel van de voorwerpen zal uit Putten komen en/of specifiek gekoppeld zijn aan de Puttense oorlogsperiode; de andere voorwerpen komen uit de rest van Nederland.

De tijdelijke expositie is van 4 september tot en met 26 oktober gewijd aan de herdenking van de razzia in Putten in oktober 1944. De Tien Malen wil dan met specifieke voorwerpen en informatie stilstaan bij de razzia. De inrichting zal plaatsvinden in samenwerking met de Stichting Oktober ’44 in Putten.

HET KRUIKJE Daarnaast is er dit seizoen een kleine expositie met voorwerpen van ‘Het Kruikje’, enkele foto’s en tekst/informatie over honderd jaar Bauhaus. In 1933 startten Marguerite Friedländer en Franz Wildenhain de pottenbakkerij ‘Het Kruikje’, voorheen kunstaardewerkfabriek De Lilliputter. Het Kruikje werd snel bekend in Nederland.

De vaste expositie geeft een beeld weer van Putten van het stenen tijdperk tot aan de jaren vijftig van de vorige eeuw. De geschiedenis van het dorp komt tot leven met landkaarten, foto’s, tekeningen en op schaal gemaakte kijkkasten van bijvoorbeeld een boerderij en grafheuvel. Een grote verzameling ambachtelijke- en agrarische gereedschappen en werktuigen maken het plaatje compleet. Een kleine schoolklas die ingericht is met diverse attributen uit de schoolperiode van de vorige eeuw. 

www.detienmalen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie