Afbeelding
Henk Hutten

Putten wil partnerschap met Ladelund

26 maart 2019 om 06:36 lokaal 75 jaar Herdenken Putten

PUTTEN Indien de raad akkoord gaat wordt door de gemeente Putten een partnerschap aangegaan met de Duitse gemeente Ladelund.

Wijnand Kooijmans

Met het partnerschap wil het college van burgemeester en wethouders de bestaande contacten voor de toekomst waarborgen. De contacten zijn ontstaan als gevolg van de razzia in Putten in oktober 1944 waarbij een groot aantal mannen uit Putten naar Ladelund is afgevoerd en naar overleden.

Doel van het partnerschap is om de contacten tussen beide gemeenschappen – die voortvloeien uit dit oorlogsverleden – te richten op verzoening en om lessen uit het verleden te leren voor het heden en de toekomst.

VERZOEK Het college wil daarbij ook graag samenwerken met de instellingen die actief zijn bij de realisering van deze doelstelling. Het gaat om de Stichting Oktober '44 en de vereniging 'Samen verder.' Deze instellingen kunnen de activiteiten verder uitwerken en krijgen hiervoor van de gemeente jaarlijks een bedrag van maximaal vijfduizend euro. Hiervoor moeten ze jaarlijks een verzoek indienen bij de gemeente met de vermelding van de voorgenomen acties.

WRAAK De razzia was een wraakactie voor de aanslag die het verzet een dag eerder had gepleegd op een groep hooggeplaatste Duitse officieren. Een Duitse officier en een verzetsman kwamen hierbij om het leven.  Al vrij snel na de bevrijding kwam er contact tussen de bewoners van Putten en Ladelund. Ruim honderd Puttenaren waren daar tijdens de oorlog in een werkkamp om het leven gekomen door ontberingen en mishandeling.

NAMEN Het contact was te danken aan pastor Meyer uit Ladelund die destijds van de nazi's de namen eiste van de Puttenaren die hij moest begraven. Later werd zijn werk overgenomen door pastor Richter die zich jarenlang sterk heeft gemaakt voor de verzoening tussen de bevolking van beide plaatsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie