Afbeelding
Maranke Pater

Putten gaat partnerschap aan met Ladelund

10 mei 2019 om 11:03 lokaal 75 jaar Herdenken Putten

PUTTEN De gemeente Putten gaat een partnerschap aan met Ladelund in Duitsland. Met alleen de stem van Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) tegen werd dit voorstel door de gemeenteraad omarmd.

Wijnand Kooijmans

Met zijn tegenstem wil Hoogendijk gehoor geven aan die inwoners van Putten die een partnerschap afwijzen. ,,Ik wil hen niet vergeten en hen een stem geven door tegen te stemmen." Zijn partijgenoten Ellis van Dam en Henk Koornneef stemmen wel in met het partnerschap. Voor hen is het uitgangspunt vergeven en verzoening van het partnerschap van belang en hierbij ook de volgende generaties te betrekken.

GESCHIEDENIS Herman Luitjes (Wij Putten) had in de commissie al aangegeven het voorstel niet af te willen handelen met een hamerslag. Het voorstel raakt wat hem betreft de recente geschiedenis van Putten tot in de vezels. Voor hem is verzoening en leren van het verleden belangrijk. Jongeren moeten leren van de lessen uit het verleden, zo vindt Luitjes.

RAZZIA Lubbert van den Heuvel (ChristenUnie) ging in op het stil en verlaten erf van Geurt van den Hazel. Tot die rust ruw werd verstoord door geluiden en Duitse stemmen. Het was de razzia in oktober 1944. Via Amersfoort werd Geurt van den Hazel uiteindelijk afgevoerd naar Ladelund waar hij overleed. Velen in Putten zijn opgegroeid met dit soort verhalen. Zelf maakte hij in 2011 voor het eerst de reis naar Ladelund en werd daarbij getroffen door de avondmaalkelk die vijf jaar na de bevrijding door Putten is geschonken aan de kerk in Ladelund. Met afbeeldingen van de kerk in Ladelund en de Grote Kerk in Putten en de monumenten in beide plaatsen. Volgens hem is de avondmaalkelk het teken van de grote verbondenheid tussen beide plaatsen, dat nu 75 jaar na de razzia wordt bekrachtigd door het aangaan van het partnerschap.

OPROEP Van den Heuvel hoopt dat het partnerschap een voorbeeld voor veel andere gemeenten mag zijn, maar ook de oproep zich ook te wapenen tegen het toenemende antisemitisme in de wereld.

Voor Cees de Goffau (SGP) is het doel zich te richten op verzoening en het trekken van lessen uit het verleden. Dat moet ook voorop staan bij activiteiten die in het kader van het partnerschap worden ondernomen. Hiervoor stelt de raad jaarlijks vijfduizend euro beschikbaar.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie