Christel Pol: „Natuurlijk kunnen klanten ook bij mij terecht al ze zich alleen willen laten knippen.
Christel Pol: „Natuurlijk kunnen klanten ook bij mij terecht al ze zich alleen willen laten knippen." Wop van Eis, Den Helder

'Durf in de spiegel te kijken'

29 mei 2019 om 17:31 Nieuws

GARDEREN Bij de kapper in de spiegel kijken. Niet alleen om te beoordelen of je haar goed zit, maar vooral om een blik op jezelf te werpen. Dat staat Christel Pol van Christels Hair&Soulcare voor ogen. Sinds kort heeft ze haar kapsalon verruild voor een therapeutische praktijk waarbij ze haar vaardigheden als kapster combineert met die van psychodynamisch therapeut.

Cees van Dijk

Als Pol haar verhaal vertelt, klinkt het simpel. Nadat ze meer dan twintig jaar een bloeiende kapsalon runde, wilde ze wat anders. Die stap, een goed lopend bedrijf aan de kant zetten en een onzeker avontuur beginnen, had wat voeten in aarde, geeft ze toe. „Toch heb ik het gedaan. Ik ben een opleiding gaan volgen. Nu maak ik verbinding tussen kappen en het geven van therapie."

HART VOLGEN Eind 2016 werd het idee geboren en begon de worsteling, zoals Pol het noemt. „Mijn kapsalon was mijn kindje. Ik ben een echte ondernemer. Toch wilde ik mijn hart volgen. Belangrijkste reden: ik merkte dat ik nauwelijks gelegenheid had voor enige diepgang in de gesprekken met mijn klanten. Daarom wilde ik meer tijd voor een persoonlijke aanpak." Nadat er in haar naaste omgeving enkele ingrijpende gebeurtenissen plaatsvonden, wist ze dat het roer om moest. „Een van mijn klanten werd ongeneeslijk ziek, een vriendin overleed. Toen besefte ik dat ik mijn koers moest verleggen. Ik begon 2,5 jaar geleden aan een opleiding tot psychodynamisch therapeut. Onlangs verkocht ik mijn kapsalon Christels Hairstyle in Garderen."

VERTROUWEN Nu heeft Pol de gehele zolderverdieping van haar huis ingericht als werkplek. Daar kunnen mensen niet alleen terecht om zich te laten kappen, maar vooral ook voor een persoonlijk gesprek. Juist die combinatie maakt dat ze gemakkelijker praten over hetgeen hen bezighoudt, heeft Poll gemerkt. „Nu ervaar ik de tijdsdruk niet meer en voel ik me zoveel beter. Knippen is niet langer het doel, maar een middel om een gesprek te voeren op basis van vertrouwen. Welke soort therapie of technieken ik gebruik hangt af van het verhaal, van de klachten en van wat het beste bij de persoon past", stelt Pol. „In veel gevallen zullen het verschillende vormen zijn, want een mens is niet in kadertjes te vangen."

Dat Pols benadering aanspreekt, blijkt onder meer uit de reactie die een klant achterliet op haar website. Die luidt: „Voor de eerste keer kwam ik bij Christel en had ik een verhelderend gesprek met haar over iets waar ik moeite mee had. Door erover te praten, er samen met haar naar te kijken en voelen, kwam er inzicht. Ik voel me veel meer verbonden met mijn kern, mijn kracht. Het kwartje is gevallen."

„Zelf heb ik dat ook ervaren", zegt Pol. „Voordat ik deze stap zette, was ik ziek van de stress en had chronisch migraine… Nu voel ik me zoveel beter en doe ik wat ik echt wil. In het verleden kon ik mensen mooi maken van buiten, nu kan ik ook van binnen iets voor ze betekenen."

w        [www.christelshairandsoulcare.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie