Afbeelding
Lex van Lieshout ANP

Structureel geld voor toeristisch actieprogramma 'Dromenlab'

4 juni 2019 om 07:21 Nieuws

PUTTEN De gemeenteraad van Putten stemt in met een jaarlijkse bijdrage van twintigduizend euro voor het uitvoeren van het actieprogramma Dromenlab 2019-2021. Doel is het belang van het toerisme te onderstrepen en verder te verbeteren.

Wijnand Kooijmans

Eén van de kritiekpunten is dat de uitstraling van de terrassen kan worden verbeterd. Ewoud 't Jong (SGP) noemt hierbij de terrassen in Harderwijk als voorbeeld. Daar mag hij graag een colaatje nuttigen. Ook Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) vindt dat toerist en inwoners op dit punt meer kan worden geboden. Dit wordt, zo zegt wethouder Roelof Koekkoek, meegenomen bij de aanpak van het centrum.

NAAM Arap John Tigchelaar (Wij Putten) heeft moeite met de naam Dromenlab. Maar steunt de initiatieven om Putten nog aantrekkelijker te maken. ,,Wat goed is voor de toerist, is ook goed voor de eigen inwoners." Wel vraagt hij zich af wat het toerisme Putten oplevert. De sector levert 8,4 procent van alle banen in Putten. Hij ziet graag als voorwaarde opgenomen dat bij het realiseren van projecten ook werkervaringsplaatsen worden opgenomen. Volgens wethouder Koekkoek wordt hieraan al gehoor gegeven bij gesprekken.

Tigchelaar heeft het ook niet zo begrepen op allerlei borden. Al bepleit hij wel bij het VVV-kantoor de komst van een boord dat verwijst naar strand, hei, bos en weide. Als het gaat om het niet uitbreiden van het aantal wandelroutes vraagt hij vooral aandacht voor routes die begaanbaar zijn met een rolstoel. Een fietspad is voor gebruikers van een rolstoel vaak geen pretje, duwen door mul zand evenmin. Koekkoek zegt toe de suggestie mee te nemen in de gesprekken met de toeristische sector.

SUPERMARKTEN Koekkoek vindt dat de voordelen van het toerisme niet alleen kunnen worden afgewogen op grond van het aantal banen. Zonder toerisme zou Putten nooit zo veel supermarkten hebben als nu en ook niet zo'n groot Bosbad. Wat borden betreft wordt gewerkt aan een eenduidige stijl. Kwetsbare natuur is zeker een aandachtspunt, zo geeft de wethouder aan.

Eén van de projecten is versterking van de Krachtighuizerheide. Opzet is hier in de zomermaanden de herder zijn schapen te laten grazen. Dit biedt een mooie natuurlijke manier voor herstel van de heide maar biedt de toerist de mogelijkheid mee te lopen met de kudde of de schapen daar te zien. In overleg met meerdere ondernemers wordt bekeken hoe de recreatieve aantrekkelijkheid van de heide nog verder kan worden versterkt.

RAZZIA BELEEFBAAR Onderdeel van het Dromenlab is ook het streven het verhaal over de razzia beleefbaar te maken en voor de toekomst te borgen. Er zijn al veel activiteiten rond de razzia, maar aangegeven wordt dat een mooie activiteit om de razzia recht te doen en duurzaam te borgen voor toerisme en recreatie nog ontbreekt.

Streven binnen het Dromenlab is ook te bereiken dat gast en gastheer beter op de hoogte zijn van wat er valt te beleven in Putten. Het blijkt dat vooral de doelgroep actieve 50-plussers voor Putten belangrijk is terwijl daarnaast ideeën leven om voor gezinnen iets te ontwikkelen in Putten dat bij hen past.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie