Deelnemers, ouders en begeleiders hadden een leuke dag tijdens het 1-jarige bestaan.
Deelnemers, ouders en begeleiders hadden een leuke dag tijdens het 1-jarige bestaan. Corine Norbart

Ietz Anders bestaat één jaar

22 juni 2019 om 08:07 lokaal

PUTTEN Een jaar geleden begonnen Rijanne en Mario Bos aan een nieuw avontuur: de start van hun dagbesteding Ietz Anders voor mensen met een verstandelijke beperking. Inmiddels biedt de dagbestedingslocatie in het groen ruimte aan negen deelnemers en is er nog ruimte voor nieuwe deelnemers uit Putten en Nijkerk.

Persoonlijke aandacht en daarom een kleinschalige opvang. Dat was het doel van Rijanne en Mario toen ze begonnen met dromen over een eigen dagbesteding. Inmiddels zijn die wensen uitgekomen. Mario: ,,We genieten ervan om onze deelnemers bezig te zien met hun werkzaamheden. Ze vinden het geweldig om hier te mogen werken, omdat ze het gevoel hebben nuttig te zijn.”

Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Mario: ,,We hebben een deelnemer die veel in de schuur bezig is en eigenlijk de hele dag veel in zijn eentje taken uitvoert. Hij gaat vanmiddag bijvoorbeeld grasmaaien. We kijken naar wat mensen leuk vinden om te doen. De één is bijvoorbeeld graag bij de dieren terwijl een ander liever alleen in de moestuin of binnen aan het werk is. Eén van onze cliënten vindt onkruid plukken leuk, hij pakt een skelter met kar en rijdt deze als hij een voorraad heeft geplukt zo het varkenshok in. De varkens zijn er dan heel snel bij en staan nog net niet op de kar. Hij heeft echt eer van zijn werk en de tuin is onkruidvrij.”

STRUCTUUR Deelnemers krijgen voldoende dagstructuur aangeboden. Rijanne: ,,We werken hier niet met pictogrammen omdat we geen instelling willen zijn. We nemen zodra de dag begint de planning met onze deelnemers door.” Ouders en deelnemers kiezen bewust voor Ietz Anders omdat we verschillende activiteiten kunnen aanbieden.” In het afgelopen jaar heeft Ietz Anders eigen producten ontwikkeld, zoals houten planken waar teksten in gebrand kunnen worden en andere cadeauartikelen. Mario: ,,Deelnemers werken samen aan producten. De één zaagt en timmert de planken, de ander brandt de letters erin. We zijn echt als een team bezig.”

ENERGIE Ietz Anders is een actie gestart om geld in te zamelen voor een eigen bus. Rijanne: ,,We voeren het persoonlijke contact door, door deelnemers die niet in een rolstoel zitten thuis op te halen. Nu doen we dat nog met een bus van Rood-Wit, maar we zouden het fantastisch vinden als we dat met eigen vervoer kunnen regelen.” Het echtpaar wil van Ietz Anders graag een energieneutrale dagbestedingslocatie maken en daarom wordt ook geld ingezameld voor zonnepanelen. Mario: ,,Onder de naam ‘Geef Ietz Anders energie’ benaderen we bedrijven en particulieren.” Op 31 augustus is Ietz Anders het goede doel van de DUO Marathon in Putten.

NIEUWE DEELNEMERS Op dit moment is er plek voor drie nieuwe deelnemers. Rijanne: ,,We zijn met name op zoek naar nieuwe deelnemers uit de gemeente Putten of Nijkerk.”

Voor meer informatie over Ietz Anders: www.ietzanders.nl.

Deelnemers, ouders en begeleiders hadden een leuke dag tijdens het 1-jarige bestaan.
Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie