Afbeelding
ANP/Piroschka van de Wouw

Naast rups teisteren ratten en wespen ook Putten

2 juli 2019 om 12:20 lokaal

PUTTEN Naast de problemen met de eikenprocessierups heeft de gemeente Putten te kampen gehad met twee rattenplagen en zijn de laatste dagen tachtig wespennesten verwijderd.

Wijnand Kooijmans

Dat zegt wethouder Roelof Koekkoek naar aanleiding van vragen van Arap-John Tigchelaar van Wij Putten. In de gemeente staan zesduizend eiken. Mede omdat de bomen bij de plannen voor de nieuwbouwwijk Bijsteren zijn gekoesterd en mensen uit heel Nederland komen kijken hoe Putten dit heeft gered. Inmiddels zijn er al vijfduizend nesten van de eikenprocessierups verwijderd.

Het is en blijft, zo erkend Koekkoek, symptoombestrijding. De rupsen kruipen ook in de grond waardoor de kans aanwezig is dat overdag een nest is verwijderd en de rupsen 's nachts weer de boom inkruipen. Het is wat de wethouder betreft dan ook dweilen met de kraam open. Er is vooraf preventief gespoten maar het effect daarvan is gering. Bovendien is het, zo zegt wethouder Koekkoek niet goed voor de biodiversiteit omdat ook andere rupsen dood gaan.

Bij de bestrijding wordt voorrang gegeven aan gebieden waar veel verkeer is. Op dit moment is het voor de gemeente moeilijk aan voldoende personeel te komen voor de bestrijding. Gekeken wordt of het budget voor de bestrijding van ongedierte voldoende is. Anders komt de wethouder naar de raad met een verzoek tot een aanvullend krediet.

De opmars van de dennenprocessierups wordt gevolgd, de rups is inmiddels opgerukt tot aan de Ardennen. In tegenstelling tot de eikenprocessierups welke 700.000 haartjes bezit telt deze rups een miljoen brandharen per rups.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie