Voorzitter en secretaris zijn klaar voor de start
Voorzitter en secretaris zijn klaar voor de start Wijnand Kooijmans

Toporganisten in serie orgelconcerten

5 juli 2019 om 07:36 lokaal

PUTTEN Zes orgelconcerten staan de komende weken op de agenda van de Hersteld Hervormde gemeente in Putten. Volgens voorzitter Jan van der Kolk van de orgelcommissie is bewust gekozen de concerten uit te laten voeren door de top van de Nederlandse organisten. Waarbij één concert altijd door een vrouw moet worden gegeven.

Wijnand Kooijmans

De kerk van de Hervormd Herstelde gemeente is gebouwd in 2011. Door een schenking kwam men in het bezit van een orgel uit de Aufstehungskirche in Gelsenkirchen, gebouwd door de gebroeders Steinmann. Van der Kolk: ,,Het orgel werd één-op-één in onze kerk in Putten gezet. Het orgel was een representant van een neo-barok orgel. Dat maakt dat de klanken hard en schel waren. Ik schrok hoe het orgel er hier bij stond. Het orgel was totaal niet afgestemd op de ruimte in de kerk."

Dat maakte dat er een expert bij werd gehaald die al snel constateerde dat er veel aan het orgel moest gebeuren. Dat maakte dat een plan werd opgesteld om het orgel om te bouwen naar een barok instrument om zo een warmere klank te verkrijgen. De uitvoering moest echter ook worden gefinancierd. Naast giften werd hiervoor vier keer per jaar een extra collecte gehouden.

CONCERT In 2013 werd voor het eerst een concert gegeven. Jan van der Kolk erkent dat het orgel eigenlijk niet klonk. Pas in 2016 was het orgel van een niveau dat er drie concerten konden worden gegeven. Deze vielen ook goed in de smaak. Dat was reden een orgelcommissie in het leven te roepen.

,,Het orgel klonk dusdanig prachtig dat we het konden gaan promoten." In 2018 werd een serie van zes concerten gegeven die goed werden ontvangen door publiek en uitgenodigde organisten. Er is daarna contact gelegd met de orgelcommissie van de Oude Kerk in Putten waar op de woensdagavond concerten worden gegeven."

CONCURREREN ,,We willen", zo zegt Van der Kolk, ,,absoluut niet gaan concurreren met deze concerten. Dat maakt dat wij de keuze hebben gemaakt voor concerten op de zaterdagavond." Vorig jaar waren er steeds tussen de vijftig en honderd bezoekers. ,,Door meer bekendheid te krijgen, hopen we dat dit aantal stijgt'', zo zegt hij.

De concerten zijn gratis toegankelijk. ,,Daarmee willen we voorkomen dat een drempel wordt opgeworpen om de concerten te bezoeken. Wel is er een collecte voor de onkosten." Hij is verheugd over het hoge niveau van het orgel. ,,Ik heb zelf veel orgels bespeelt, maar bij sommige was ik al na tien minuten weg omdat het niet klonk."

De serie wordt 6 juli geopend door Margreeth de Jong, organist van de Nieuwe Kerk in Middelburg. De zaterdagen daarop wordt het orgel bespeeld door Gerben Budding uit Gouda, Matthias Havinga uit Amsterdam, Ronald de Jong uit Zoetermeer, Jaap Zwart, organist van onder meer de Grote Kerk in Harderwijk en Jos van der Kooy, organist van de Westerkerk in Amsterdam. Alle concerten beginnen om 20.00 uur.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie