Ook met bestuur Bosbad wordt gepraat over oplossingen begrotingstekort gemeente.
Ook met bestuur Bosbad wordt gepraat over oplossingen begrotingstekort gemeente. Henk Hutten

Lasten huishoudens stijgen, ook toeristen gaan meer betalen

4 juli 2019 om 07:07 lokaal

PUTTEN De onroerendzaakbelasting (ozb) in Putten wordt in 2020 met tien procent verhoogd. Voor een gemiddeld huishouden komt dit neer op een extra bedrag van enkele tientjes per jaar. Het is één van de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders aan de raad om tot een sluitende begroting te komen.

Wijnand Kooijmans

Het gaat Putten financieel niet voor de wind. Waar in 2017 de raad nog besloot de OZB met maar een half procent te verhogen, wordt nu gekozen voor een verhoging met tien procent. Ook de toeristenbelasting stijgt. ,,Zonder ingrijpen komen we jaarlijks één tot anderhalf miljoen euro tekort op onze begroting. Dat geld kunnen wij niet meer bijpassen uit onze reserves."

JEUGDZORG De belangrijkste oorzaak van het tekort is het enorme tekort waarmee de gemeente wordt geconfronteerd als het gaat om de kosten van de jeugdzorg. Het Rijk stelt hiervoor vijf miljoen euro beschikbaar waar de kosten jaarlijks zeven miljoen in Putten bedragen. Het Rijk heeft recent enige compensatie toegezegd, maar het gaat dan om een druppel op een gloeiende plaat. De extra gelden zijn, zo geeft Gerritsen aan, volstrekt ontoereikend.

Ook de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning bezorgt de gemeente inmiddels hoofdbrekens. Waar er in het verleden nog wel eens sprake was van overschotten – waaruit gedeeltelijk de verbouwing van Stroud is betaald – kampt de gemeente nu met een jaarlijks tekort van een half miljoen euro. De gemeente gaat bezuinigen op de dagbesteding terwijl bij nieuwe indicaties ook het aantal uren dat inwoners huishoudelijke hulp kunnen krijgen wordt teruggebracht. Gerritsen zegt dat het uiteindelijke doel wel is dat alle maatregelen fatsoenlijk blijven.

RIJK Putten moet daarnaast flink meebetalen aan het tekort bij de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Daarnaast vallen de inkomsten tegen die het Rijk via het gemeentefonds aan Putten beschikbaar stelt. Ten aanzien van de verhoging van de toeristenbelasting stelt de wethouder dat daar voldoende investeringen op het terrein van toerisme en recreatie tegenover staan.

ONDERZOEK Het college wil ook onderzoeken of scholen een hogere bijdrage kunnen leveren aan het schoolzwemmen. Als het gaat om JongPutten worden de kosten afgewogen tegen de baten. Met het bestuur van het Bosbad wordt gekeken naar aanpassing van de subsidie in het exploitatietekort en de opheffing van het negatief eigen vermogen van het Bosbad.

In eigen huis wordt gekeken of de bedrijfsvoering efficiënter kan worden ingericht. Dat betekent dat op termijn wellicht het ambtelijk apparaat in sterkte kan worden teruggebracht. Ook wordt bekeken of gemeentelijke eigendommen wellicht kunnen worden verkocht.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie