Marijke Sondorp bij één van haar werken in het Hof van Putten.
Marijke Sondorp bij één van haar werken in het Hof van Putten. Maranke Pater

Route Kunst in de Horeca

23 juli 2019 om 07:04 lokaal

PUTTEN Voor de tweede keer is er een Kunst in de Horeca-route uitgestippeld langs de verschillende horecagelegenheden die Putten rijk is. Puttense kunstenaars exposeren gedurende de zomer hun werk waardoor er een win-winsituatie ontstaat voor ondernemers, kunstenaars, inwoners en toeristen.

Maranke Pater

,,Het mes snijdt aan twee kanten: de kunstenaars worden op een bijzondere manier in de schijnwerpers gezet, maar ook de kunstenaars. We zijn hier uniek in in de omgeving”, aldus Marijke Sondorp. Kunst in de Horeca werd twee jaar geleden bedacht door het platform CultuurPutten. Sondorp: ,,We hebben geen cultuurmakelaar, Kunst in de Horeca komt vanuit CultuurPutten, de Puttense Horeca Stichting en VVV Putten.”

BEGINNEND Dankzij Kunst in de Horeca krijgen ook beginnende kunstenaars de kans om hun werk te exposeren. ,,Ze hoeven niet meer per sé aan een tentoonstelling of groepsexpositie mee te doen, maar kunnen op een gerenommeerde plek hun werk tonen.” Twintig Puttense kunstenaars doen mee aan Kunst in de Horeca. Sommige locaties hebben werken van wel vijf van hen hangen.” Het boekje biedt een overzicht van alle deelnemende kunstenaars en horecabedrijven. Kunstenaars variëren van beginnende kunstenaars tot professionals.

STIJL Per beschikbare ruimte heeft Sondorp gekeken welke werken er passen. ,,Ik bespreek van tevoren met de horecaondernemers de kunstenaars en kijk welk werk er bij de horecagelegenheden zou passen. Vervolgens kijken we naar de stijl van de horecagelegenheid en hoe groot een werk mag zijn. Bij cafetaria Chicky’s was bijvoorbeeld de wens om een werk met kippen te hebben, omdat ze vooral kipproducten verkopen. De één wil een Veluwse sfeer, de ander liever landschappen en weer een ander wil graag keramiek of sculpturen.”

De vorige editie heeft de kunstenaars in ieder geval geholpen. ,,Sommigen zijn zeer gezien, diverse kunstenaars hebben veel werk verkocht. Met name keramiek is erg in trek en de schilderijen.” Aan horecagelegenheden doen nu ook Stroud, de Aker en het Veenhuusje mee. ,,Voor de horeca is het een ontzettend leuk initiatief. Ze helpen om de culturele activiteiten in Putten te promoten, of ze nu veel werk of weinig werk een plek bieden. De ondernemers vinden het ook erg leuk om eraan deel te nemen.”

OPEN Bij de plaatselijke VVV zijn routeboekjes gratis te verkrijgen die dankzij een sponsorbedrag van Kringloopwinkel Overnodig aangeschaft konden worden. ,,Vorig jaar hadden we er duizend laten drukken en dat bleek veel te weinig. We hebben de boekjes verdeeld over de horecaondernemers, de campings in de buurt en de VVV. Het brengt mensen toch op de been. Zeker mensen die op vakantie zijn staan toch op een andere manier open voor kunst.”

Het routeboekje bevat een aantal voordeelbonnen in die bij de horecagelegenheden gebruikt kunnen worden.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie