De politie gaf het advies alleen het viaduct af te sluiten.
De politie gaf het advies alleen het viaduct af te sluiten. Wijnand Kooijmans

Afsluiting Arlersteeg alleen in spitsuren

28 juli 2019 om 09:00 lokaal

PUTTEN De afsluiting van de Arlersteeg gaat alleen gelden tijdens de spitsuren. Dat betekent dat de weg dicht gaat van maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot 10.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur. De bewoners van de woningen aan de Zeedijk en Middelbeekweg krijgen een ontheffing.

Wijnand Kooijmans

Om de maatregelen door te voeren is door het college van burgemeester en wethouders een gewijzigd verkeersbesluit genomen. Argument is dat doorgaand verkeer niet thuishoort op erftoegangswegen, zoals de Arlersteeg. Richtlijn volgens het inmiddels niet meer bestaande Infopunt Duurzaam Veilig Verkeer is dat niet meer dan twintig procent van alle verkeer doorgaand is en er anders sprake is van een sluiproute.

BEZWAREN Dat maakte dat al in 2016 door de gemeenteraad is ingestemd met de afsluiting van de Arlersteeg om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar ook de kwaliteit van Natura 2000-gebied Arkemheen. Tegen het eerste verkeersbesluit dat algehele afsluiting inhield, zijn veel bezwaren ingediend. Inzet van alle bezwaarden is het besluit alleen te doen gelden in de spits. Indien daaraan tegemoet wordt gekomen zijn ze ook bereid hun bezwaren in te trekken.

Het college zegt dat er dagelijks het nodige verkeer door het buitengebied van Putten rijdt om de fileproblematiek op rijksweg A28 te voorkomen. Vanuit de buurgemeente Ermelo wordt in de ochtenduren via de Kiefveldersteeg of de Vanenburgerallee en de Waterweg gereden om de weg te vervolgen richting Nijkerk en polder. In de avonduren gaat het om een omgekeerde beweging.

DOORGAAND Van het verkeersaanbod op de Arlersteeg is meer dan twintig procent doorgaand verkeer waarmee de belangrijkheid van deze weg voor het sluipverkeer naar de mening van het college voldoende is aangetoond. Indien de Arlersteeg in de spits verboden terrein is voor doorgaand verkeer is het niet meer aantrekkelijk om via de Arkemheense polder de A28 te vermijden. Verkeer wordt dan gestimuleerd om via de provinciale N798 naar de A28 te rijden.

Er wordt ook op gewezen dat de polder een grote betekenis heeft voor broed- en trekvogels. Voor de Kleine Zwaan en de Smient zelfs van internationale betekenis. Door een uitzondering te maken voor langzaam verkeer dat niet sneller kan of mag dan 25 kilometer per uur hoeft dit verkeer niet om te rijden via de Nijkerkerstraat en de Berencamperweg.

POLITIE Door de politie is een negatief advies uitgebracht omdat de uitzondering voor bestemmingsverkeer moeilijk is te handhaven. Hun advies is enkel het viaduct in de Arlersteeg over rijksweg A28 gesloten te verklaren. Bestemmingsverkeer en belanghebbenden moet dan een ontheffing worden verleend. Dat roept weerstand op bij de bewoners van de Arlersteeg, omdat die te maken krijgen met ontheffingen en in de toekomst leges.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie