Afbeelding
Co Grift

Plan voor beheer van natuur noodzakelijk

28 augustus 2019 om 09:46 Natuur en milieu

PUTTEN De gemeente Putten bezit en beheert 82 hectare aan bos- en natuurgebied. Voor het beheer wordt nu een plan opgesteld. Het bezit is verdeeld over 67 hectare bos, 13 hectare heide en twee hectare aan wegen en openbare ruimte.

Recreatie is de belangrijkste functie van deze bos- en heidegebieden, zoals de Krachtighuizerheide die direct aan vakantiepark De Heihaas grenst. Bos en heide vervullen verder een zeer belangrijke rol in het ecosysteem voor flora en fauna. Ook kan het bos een rol spelen in de productie van de duurzame grondstof hout. Deze rol is in Putten echter van ondergeschikt belang.

Voor het beheer van de natuur ontbreekt het de gemeente tot nu toe aan een vastgesteld beheersplan. Ook is geen geen actueel kaartmateriaal voorhanden.

Het beheer van de bos- en natuurgebieden is vele jaren uitgevoerd door Arcadis. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten een eigen beheerplan op te stellen voor bos en natuur dat loopt tot 2031. Doel is te komen tot vitale, stabiele en duurzaam beheerde bos- en natuurgebieden waarin de verschillende functies optimaal tot hun recht komen.

SUBSIDIE Het beheerplan is ook gewenst omdat het een voorwaarde is voor het verkrijgen van subsidie vanuit het subsidiestelsel Natuur en Landschap voor het gevoerde beheer. Het geld is bedoeld voor het behoud en de ontwikkeling van natuur en landschappen.

Nadere aandacht wordt gevraagd voor de Krachtighuizerheide. Dit is een half natuurlijk landschap. Zonder actief beheer ontwikkelt de heide zich tot struweel en daaropvolgend opgaand bos. Om de heide vitaal te houden is het noodzakelijk actief beheer toe te passen.

HEIDE In het verleden is de heide gemaaid. Streven is echter om kleinschalig te werken. In 2018 is geëxperimenteerd met een kleine lokale schaapskudde van een inwoner van Putten. Hierbij ligt de nadruk op aantrekkingskracht van recreanten. Het experiment heeft, zo wordt gezegd, voldoende aandacht gekregen.

De heide laten begrazen door een schaapskudde behoort daartoe, volgens het college, zeker tot de mogelijkheden die in het beheerplan zijn benoemd. Omdat er nu nog enkele onzekerheden zijn, zoals het onderkomen voor de schapen en de financiële dekking, krijgt de raad hiervoor later nog een apart voorstel voorgelegd.

BOSPERCEEL In de buurtschap Veenhuizerveld zijn enkele bewoners bezig met natuurontwikkeling. Zij hebben de gemeente gevraagd een deel van het bos om te vormen naar vijftig procent heide en vijftig procent den/eik/beuk. Het college gaat niet in op dit verzoek. Het gaat om een deel bos dat voor 95 procent uit Douglas bestaat met een mengeling van berk en enkele eiken.

BOSONTWIKKELING Aangegeven is dat het bos is aangeplant in 1956. Oude kaarten geven aan dat hier al minimaal sinds 1915 een bos was. Vanuit de bosontwikkeling is het bos daarmee niet super oud maar begint het juist wel interessant te worden. Door te kiezen voor heide zou de ontwikkeling van ruim honderd jaar aan bos ineens teniet worden gedaan.

Ook een verzoek van bewoners van Veenhuizerveld vrijkomend kaphout te mogen gebruiken in hun eigen omgeving wordt afgewezen. Ze willen de bomen kappen en uitslepen met paarden. Het college stelt zich op het standpunt dat werkzaamheden alleen mogen worden verricht door gecertificeerd personeel.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie