Afbeelding
Robin Utrecht

Veluwe wil profiteren van Lelystad Airport

2 september 2019 om 21:38 Politiek

VELUWE Door de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Zeewolde is een gezamenlijk programmavoorstel opgesteld om de kansen rond de komst van Lelystad Airport optimaal te benutten.

Wijnand Kooijmans

Het gaat dan om het versterken van de bereikbaarheid, het toeristisch aantrekkelijker maken van de gemeenten, het vergroten van de werkgelegenheid en het verbreden van kennis en versterken van bestuurlijke samenwerking. Zodra de plannen door de betreffende gemeenten zijn goedgekeurd wordt een programmamanager aangesteld die het plan verder moet uitwerken en met voorstellen daartoe moet komen.

THEMA'S De komst van Lelystad Airport is één van de vier strategische thema's rond de samenwerking op de Noord-Veluwe.  Verwacht wordt dat de groei van de luchthaven flinke economische voordelen kan opleveren voor de vijf samenwerkende gemeenten. Doel was ook de gemeente Nijkerk bij de verdere uitwerking van de plannen te betrekken maar deze gemeente maakt hier geen gebruik van.

Naast de voordelen is ook gekeken naar de gevolgen voor het milieu dat de uitbreiding van Lelystad Airport meebrengt. Zorg die door verschillende inwoners maar ook enkele toeristische organisaties is geuit. De uitbreiding is vooral bestemd voor vakantievluchten. Ervaringen met andere luchthavens leert wel dat twintig procent van de reizigers zakelijke motieven heeft. Aan vrachtvluchten wordt niet gedacht.

TOERISTEN Gekeken wordt naar het vergroten van de toeristenstroom die vanuit Lelystad de omringende gemeenten bezoekt. Het unieke toeristische aanbod en de directe nabijheid van de luchthaven wordt gezien als een goede startpositie. Gekeken wordt naar wat iedere gemeente aan toeristen kan verwerken om een overaanbod van toeristen te voorkomen. Lelystad Airport wordt gezien als de nieuwe toegangspoort voor de Veluwe.

Ook wordt gezocht naar de mogelijkheden voor het versterken van de verblijfsaccommodaties in de deelnemende gemeente, passend bij het karakter van de gemeente. Zoals bijvoorbeeld nieuwe verblijfaccommodaties in Zeewolde, versterking van het kleinschalig toerisme in Putten en congresfaciliteiten in Nunspeet en Harderwijk. Het versterken van de zakelijke accommodaties wordt ook meegenomen.

GERICHT Er moet aansluiting worden gezocht met aanbieders van vakantievluchten om tot een gericht vakantieaanbod te komen voor de Veluwe, Hanzesteden en watertoerisme. Ook het opzetten  van zakelijke arrangementen in samenwerking met internationale bedrijven behoort tot de mogelijkheden. Doel is ondernemers te stimuleren om gezamenlijk tot een concreet aanbod te komen.

Gezocht wordt naar het optimaliseren van de verbindingen tussen de deelnemende gemeenten en Lelystad Airport. Waarbij onderzocht moet worden of de huidige verbindingen voldoende zijn en of eventuele obstakels kunnen worden weggehaald. Maar ook wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn voor nieuwe verbindingen. In het voorlopige plan worden ook kansen gezien voor bestaande bedrijven zich internationaal te profileren. Daarnaast wordt verwacht dat de gemeenten aantrekkelijker worden voor bedrijven zich hier te vestigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie