Afbeelding
nn

Nationale Monumentendag bij Putter Stoomgemaal

10 september 2019 om 07:03 Evenementen

PUTTEN De nationale monumentendag wordt zaterdag 14 september gevierd en veel monumenten zijn dan te bezichtigen, zo ook het Putter Stoomgemaal. Het Putter Stoomgemaal behoort tot het industrieel erfgoed en wil graag de stoomgeschiedenis levend houden.

De stoomketel is opgestookt en de machine zal het scheprad weer laten draaien om het water uit de polder te scheppen. De installatie is nog bijna in de oorspronkelijke staat uit 1885 en de aanwezige stokers en machinist zullen bezoekers graag alles over de installatie vertellen. Dappere kinderen kunnen mee helpen om kolen op het vuur gooien met een speciaal schepje, wat beloond wordt met een diploma als hulpstoker.

Ook is op het terrein Gerrit van Emous, een beeldend kunstenaar uit Putten, aanwezig om een demonstraties met een plasmasnijder te geven. Hij is al jarenlang leverancier van schaatsbeelden voor de KNSB, maar vandaag wil hij vogels gaan maken.

In de loods kunnen de bezoekers, groot en klein, een kop koffie, thee of een glas limonade met een koekje krijgen van de gastvrouwen. Hier zal als vanouds het historische wasgoed aan de lijn wapperen en zijn diverse kleine stoommachines en modellen te bewonderen. Voor de ouderen even wat nostalgie snuiven en voor de jongeren verbaasd staan hoe het vroeger was.

Het Putter Stoomgemaal is te vinden aan de Arlersteeg 32 aan de oude zeedijk. Iedereen is welkom vanaf 10.00 uur, de machine wordt gestart om 11.00 uur en alles blijft in beweging tot 16.00 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld.
Meer informatie op deze website.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie