Putten wijzigt regels voor recreatiebedrijven.
Putten wijzigt regels voor recreatiebedrijven. Wijnand Kooijmans

Nieuwe regels voor recreatieondernemers

21 september 2019 om 07:15 Zakelijk

PUTTEN Eén van de uitgangspunten van het recreatief beleid in de gemeente Putten is dat een recreatieondernemer die geen toekomst meer ziet weggelegd voor z'n park tot sanering mag overgaan. In ruil hiervoor mag hij een nieuwe woning bouwen.

Wijnand Kooijmans

Door de gemeente wordt hieraan wel de voorwaarde verbonden dat de woning landschappelijk moet worden ingepast. Ook draait de eigenaar op voor het verwijderen van alle verblijven op het park en de (ondergrondse) infrastructuur. Deze eisen maken, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan, dat een bijdrage wordt geleverd aan het gewenste maatschappelijke landschap.

OMSCHAKELEN Ondernemers krijgen de mogelijkheid om om te schakelen naar een vorm met dagopvang. Deze moet wel gerelateerd zijn aan de omgeving. Ook moet de aanvrager aantonen dat er lokale vraag is naar het initiatief voor dagopvang. Argument is dat door de grote concentratie van verblijfsrecreatie in Krachtighuizen en Huinen het wenselijk is om meer differentiatie te bieden. Dagopvang leidt niet tot een grote belasting voor de omgeving. Het vervoer wordt veelal geclusterd door de inzet van busjes waardoor de hoeveelheid verkeer wordt beperkt.

Aan ondernemers wordt ook de mogelijkheid geboden om te schakelen tussen verblijfsrecreatie en dagrecreatie. Dagrecreatie gerelateerd aan natuurbeleving of actieve recreatie wordt gezien als passend bij het toeristisch profiel van Putten. Ook hier geldt wel de voorwaarde van een landschappelijk plan. De omschakeling geldt voor recreatiebedrijven in Krachtighuizen en Huinen.

WENSELIJK In Koudhoorn en overige gebieden in Putten is de concentratie van recreatiebedrijven niet of minder aan de orde. Omschakeling naar dagrecreatie wordt hier niet als wenselijk gezien vanwege de bereikbaarheid en het mogelijk aantrekken van extra verkeer.

Een vakantiepark kan tijdelijk worden gebruikt voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Dat moet bijdragen aan de opgave van de gemeente drie- tot vierhonderd van hen te huisvesten. Het vakantiepark moet dan wel solitair zijn gelegen, hetgeen concreet betekent dat er geen hinder mag zijn voor de omgeving en voor andere in de directe omgeving gelegen vakantieparken. Dat maakt, zo erkent wethouder Roelof Koekkoek, dat de mogelijkheden maar zeer beperkt zijn.

Bij de aanleg van zonnevelden voor een periode van maximaal 25 jaar is de voorwaarde dat er voor minimaal vijftig procent van het zonneveld sprake moet zijn van een meeprofiteren van de lokale samenleving. Dit kan in een coöperatieve vorm, maar ook via andere manieren om financiële participatie mogelijk te maken, bijvoorbeeld met een postcoderegeling of aandeelhouderschap.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie