Naast het werken aan de Tuin van Ontmoeting en de realisatie van een monument bij Kasteel de Vanenburg organiseert Samen Verder nu een stille tocht naar het station.
Naast het werken aan de Tuin van Ontmoeting en de realisatie van een monument bij Kasteel de Vanenburg organiseert Samen Verder nu een stille tocht naar het station. Maranke Pater

Stille tocht door stichting Samen Verder

22 september 2019 om 15:16 Historie 75 jaar Herdenken Putten

PUTTEN De stichting Samen Verder Putten organiseert op 1 oktober een stille tocht vanuit de Oude Kerk naar het station in Putten.

Maranke Pater

In Amersfoort wordt al een aantal jaar een stille tocht gehouden voor de slachtoffers van Kamp Amersfoort. Voor de stichting Samen Verder Putten was dit een inspiratie voor een eigen stille tocht. Ard Kleijer, bestuurslid van de stichting: ,,Het is een nieuwe vorm van herdenken die ook de jongere generatie aanspreekt."

Met de stille tocht willen ze de drie hoofdthema's van de herdenking op de Veluwe aan de deelnemers meegeven: beleven, herdenken en herinneren. Erik van de Poll, bestuurslid van de stichting: ,,Met de stille tocht willen we respect voor het verleden uitstralen en dezelfde route lopen als de mannen op 2 oktober 1944 hebben moeten lopen. We komen langs de plekken waar ze werden verzameld, zoals de Oude Kerk waar de stille tocht begint. Hierna volgen we de route van de mars die zij hebben moeten maken naar het station."

Om een gezicht aan de 659 weggevoerden te geven wordt bij het station van Putten een groot spandoek geplaatst met foto's van de weggevoerden. Kleijer: ,,Bij het station wordt de groep ontvangen door musici die op hun piano en viool hun muziek laten horen." Er wordt een podiumwagen naast het veld waar de mannen moesten wachten opgesteld. Evert de Graaf zal een korte toespraak houden. Ook de burgemeesters van Putten en Ladelund zullen een aantal woorden spreken.

Van de Poll: ,,We hebben Henk Vaessen, schrijver van het boek Stille Finale gevraagd om een gedicht te schrijven en dit wordt voorgedragen door zijn kleindochter. Vervolgens zal iedereen terugkeren naar het dorp." Er worden bewust geen lange toespraken gehouden en met de stichting Oktober '44 is de tijd afgestemd zodat deelnemers aan de stille tocht op tijd terug kunnen zijn om aan de discussieavond deel te nemen. We hebben de zorggroep Noordwest Veluwe gevraagd of onze vrijwilligers mensen die mindervalide zijn kunnen ondersteunen. Ook kan iedereen die slecht ter been is per bus terug naar het dorp gebracht worden. Van de Poll: ,,We hebben EHBO'ers en verkeersregelaars die ons ondersteunen."

RESPECT De stille tocht past bij de manier waarop de stichting Samen Verder Putten met het razziaverleden van het dorp om wil gaan. Van de Poll: ,,Wij als jonge stichting zijn misschien wel de aangewezen organisatie om met veel respect voor het verleden deze tocht te begeleiden. Er is een aantal mensen in Putten die niet naar de oktoberherdenking gaat, maar wel op een andere manier vorm wil geven aan de herdenking van de slachtoffers. Het zou mooi zijn als achterkleinkinderen van weggevoerden met hun ouders of grootouders naar de herdenking komen. Ook hebben we diverse delegaties van plaatsen uit Duitsland waar de weggevoerden zijn omgekomen uitgenodigd." Bijzonder is ook de komst van een delegatie uit het Belgische dorp Meensel-Kiezegem, een dorp tussen Brussel en Leuven, waar in 1944 een vergelijkbare gebeurtenis als in Putten heeft plaatsgevonden en waar warme banden mee zijn ontstaan.

Deelnemers aan de stille tocht kunnen vanaf 17.30 uur terecht in de oude kerk. Hier speelt een orgelspel. Om 18.00 uur wordt iedereen verzocht zich in de Dorpstraat zich op te stellen om de tocht te lopen. De verwachting is dat de stille tocht in veertig minuten te lopen is. Er wordt geadviseerd om paraplu's mee te nemen.

Voor meer informatie: www.stichtingsamenverderputten.nl.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie