Bouwen, bouwen, bouwen is de opdracht. En dan meer dan 19 huurwoningen in Rimpeler.
Bouwen, bouwen, bouwen is de opdracht. En dan meer dan 19 huurwoningen in Rimpeler. Wijnand Kooijmans

Raad Putten wil meer woningbouw

22 september 2019 om 11:21 Nieuwbouw

PUTTEN Door de gemeente Putten worden met de Woningstichting Putten (WSP) afspraken gemaakt over de woningbouw per jaar. Volgens Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) zou het echter ook omgekeerd mogelijk moeten worden. Dat de woningstichting afspraken maakt met het college over het totaal aantal te bouwen woningen.
Volgens Hoogendijk zit de WSP met de handen in het haar omdat er een gebrek is aan voldoende woningen. Het college bouwt naar de mening van Hoogendijk te weinig. Het is praten, praten en praten terwijl bouwen, bouwen, bouwen nodig is. Het blijft bij wat kleine plannetjes terwijl, zo geeft Hoogendijk aan, de bouw van een nieuwe woonwijk nodig is.
Door het gebrek aan woningen vertrekken veel jongeren uit Putten met als gevolg dat het aantal inwoners terugloopt.

Starters kunnen te koop staande woningen niet kopen door de hoge prijzen met als gevolg dat deze niet bij Putters terechtkomen maar worden gekocht door mensen van buitenaf. Hoogendijk zegt dat inmiddels al elf locaties zijn onderzocht maar concrete plannen ontbreken.

Wethouder Ewoud 't Jong kan nog geen antwoord geven op de vraag van Jan van den Brink (SGP) of de voormalige starterslening van de WSP goed is geïntegreerd binnen de gemeentelijke starterslening. Joyce Kamphuis (Wij Putten) maakt zich zorgen om de beschikbaarheid van woningen in de sociale sector.

INZICHT Het ontbreekt, mede hierdoor, volgens haar ook aan inzicht aan het werkelijke aantal woningzoekenden. Jongeren krijgen het advies zich vroeg in te schrijven maar vaak niet actief reageren op woningen. Er moeten nog 170 woningen in de sociale sector worden gebouwd. Voor twintig is nog geen locatie gevonden, volgens Kamphuis is het nog een opgave deze woningen te bouwen.

Volgens Kamphuis bestaat er veel vraag naar woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. Dat maakt dat er, in haar ogen, voor moet worden gekozen, kleinere woningen te bouwen. Ook vraagt ze om maatregelen die ouderen ertoe kan verleiden hun ruime woning te verruilen voor een seniorenwoning. De hoge huurprijs is daarvoor nu vaak een beletsel. Zij vraagt zich af of huurgewenning hiervoor een oplossing kan bieden.

ZORGEN Wilco van de Langemheen (ChristenUnie) maakt zich zorgen over de stijging van de kosten in de bouw. Door de stijging van de lonen, de grondprijzen en de hogere eisen aan de beeldkwaliteit. Hij heeft berekend dat de bouw van een woning in de sociale sector die vier jaar geleden voor 160.000 euro kon worden gerealiseerd inmiddels 215.000 euro kost. Voor hem is het de vraag of dit maatschappelijk verantwoord is en of wellicht minder eisen aan de beeldkwaliteit moeten worden gesteld.

Jan van Meerveld (CDA) geeft aan dat in 2018 geen sociale woningbouw is gerealiseerd en de kans groot is dat dit ook dit jaar niet gebeurd. Hij vindt dat het college van burgemeester en wethouders meer ambitie op dit terrein moet tonen. Volgens de wethouder wordt er eind dit jaar wel gestart met de woningbouw Matchpoint en worden de eerste woningen hier eind 2020 opgeleverd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie