Afbeelding
import

Programma 75-jarige herdenking razzia

2 oktober 2019 om 07:06 Evenementen

PUTTEN Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de razzia van 1 en 2 oktober 1944 plaatsvond. De gemeente Putten en de Stichting Oktober 44 organiseren een programma rondom deze herdenking op woensdag 2 oktober. HKH Prinses Beatrix der Nederlanden spreekt met enkele nabestaanden en woont de bijeenkomst bij in de Oude Kerk.

Staatssecretaris drs. P. Blokhuis en de Commissaris van de Koning drs. J.C.G.M. Berends MPA zijn aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk en de herdenking/kranslegging bij 'De Vrouw van Putten'.

Woensdag 2 oktober om 16.00 uur is er een besloten bijeenkomst voor nabestaanden in het gemeentehuis van Putten. Prinses Beatrix spreekt met enkele nabestaanden tijdens deze informele ontmoeting tussen familieleden van razziaslachtoffers.

OPENBARE HERDENKING Om 17.30 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk met toespraken door de heer J.N. van den Hoorn (voorzitter van de Stichting Oktober 44), burgemeester H.A. Lambooij en staatssecretaris drs. P. Blokhuis. Aansluitend Bijbellezingen, meditatie, zang en gebed. De bijeenkomst wordt afgesloten met het zingen van het Wilhelmus. De herdenkingsbijeenkomst is voor iedereen thuis te volgen via www.hervormdputten.nl.

STILLE TOCHT Na het vertrek van Prinses Beatrix wordt de stille tocht gelopen van de Oude Kerk naar de herdenkingshof. Om 19.00 uur begint de jaarlijkse herdenking bij het monument 'De Vrouw van Putten'. Burgemeester Lambooij legt samen met zijn echtgenote een krans namens het gemeentebestuur. Daarna leggen staatssecretaris drs. P. Blokhuis en de Commissaris van de Koning drs. J.C.G.M. Berends MPA een krans, gevolgd door Stichting Oktober 44. Vervolgens leggen Henrik Vlijm en Eva van de Pol van School Diermen een krans namens de basisscholen in Putten. Tot slot leggen (buitenlandse) genodigden en diverse verenigingen en instellingen een krans of bloemstuk.

Tijdens de plechtigheid wordt niet gesproken. Fanfarecorps Excelsior zorgt voor de muzikale ondersteuning. Gemengde zangvereniging De Lofstem zingt de liederen Herdenking Putten en De Heer is mijn Licht.

AANDACHTSPUNTEN VOOR BEZOEKERS Bezoekers die de herdenking bij het monument willen bijwonen, kunnen de herdenkingshof alleen via de grote ingang aan de Van Haersma de Withstraat betreden. Om organisatorische redenen zijn de kleine ingangen aan de Dorpsstraat en de Spoorstraat afgesloten. Voor de aanwezigen bij de herdenkingsdienst wordt de rechterzijde van de herdenkingshof (aan de kant van de Spoorstraat) gereserveerd. Voor bezoekers die slecht ter been zijn, staan bij de herdenking stoelen klaar.

Bezoekers die de afstand van de kerk naar het monument niet kunnen lopen, kunnen met eigen vervoer naar de herdenkingshof rijden (via de Papiermakerstraat en de Van Haersma de Withstraat naar het grasveld achter de Beukenheg, waar een tijdelijke parkeerplaats is ingericht). De gemeente verzoekt iedereen tijdens de herdenking mobiele telefoons uit te zetten. Aansluitend aan de herdenking is er voor genodigden een broodmaaltijd in De Aker.

WEGAFSLUITINGEN De volgende wegen zijn op woensdag 2 oktober van 13.30 tot 20.30 uur afgesloten voor alle verkeer: Fontanusplein; Kerkplein (en Krommestraat); Papiermakerstraat (gedeelte vanaf nr. 5 – Kelnarijstraat).

Van 17.30 tot 20.30 uur zijn op woensdag 2 oktober ook de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer: N798 (gedeelte Arendstraat – Papiermakerstraat); Stationsstraat (gedeelte Mennestraat – N798); Fietstunnel N798; Dorpsstraat (gedeelte N798 – Kerkstraat); Engweg (gedeelte Dorpsstraat – Roosendaalseweg); Putterbrink (gedeelte Husselsesteeg – N798); Van Haersma de Withstraat (gedeelte Langkamperpad – Dorpsstraat); Spoorstraat; Schimmelpennincklaan. Het verkeer wordt omgeleid.

Om 19.00 uur begint de jaarlijkse herdenking bij het monument 'De Vrouw van Putten'.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie