v.l.n.r. de heren Koster, De Vries en Lubbertsen aan het speuren
v.l.n.r. de heren Koster, De Vries en Lubbertsen aan het speuren E. Bakker

Speurtocht QR-codes landelijke primeur voor Museumboerderij Mariahoeve

24 september 2019 om 17:03 Evenementen Deel je nieuws

Sinds 2007 is de Museumboerderij Mariahoeve een begrip in museumboerderijenland. Door het bijzondere verhaal van de familie van den Brink en de sobere leefwijze van de drie gezusters heeft de boerderij het zeer bijzondere karakter behouden en zijn er jaarlijks nog veel bezoekers die kennis mogen maken met het bijzondere verhaal.

Om ook jonge generaties kennis te laten maken met de Mariahoeve is in samenspraak van het stichtingsbestuur een werkgroep geformeerd om meer jeugdigen kennis te laten maken, het ‘beleven’ en het vroegere werken op de boerderij. Onder aanvoering van oud-onderwijzers Theo Koster, Gijs de Vries, Ton van Steenhoven en Bertus Lubbertsen is er het afgelopen half jaar erg hard gewerkt om een QR- speurtocht in elkaar te zetten, te testen en ervoor te zorgen dat de deelnemende kinderen een leerzame middag hebben. Aan de hand van een QR-codescanner, welke de kinderen op een smartphone kunnen installeren, is de speurtocht ontwikkeld en zover bekend een landelijke primeur.

‘De kinderen van tegenwoordig zijn zo handig met de nieuwe technische ontwikkelingen dat het juist ontzettend leuk is dat ze spelenderwijs met nieuwe techniek de geschiedenis van het Veluwse platteland leert kennen, aldus Koster’. De ontdekkingstocht voert de deelnemers langs de verschillende plaatsen in- of rondom de boerderij en maken op die manier kennis met de leefwijze van de drie gezusters en hoe het dagelijkse leven er eerder ongeveer uitgezien heeft. De uitdaging zit volgens de heren natuurlijk in het feit dat de kinderen zelf op ontdekkingstocht kunnen, zonder ouders het liefst. ‘Iets wat je als kind natuurlijk erg spannend vind, aldus Bertus Lubbertsen ’. Gijs de Vries besluit; ‘de oude generatie kent nog veel gebruiken zoals deze in de boerderij zijn terug te vinden. De jonge(re) generaties heeft hier geen weet van en is het des te mooier dat wij met deze QR-speurtocht de verbinding weten te leggen tussen het verleden en het heden’.

Op donderdag 24 oktober is tussen 11 uur s’morgens en half 4 s’middags de eerste QR- speurtocht dag op de Mariahoeve. De entree voor de deelnemers is helemaal gratis en het leukste is dat je dit samen met een vriend of vriendin doet en dat je je eigen smartphone met mogelijkheid tot het downloaden van een QR-code scanner. Ben je als deelnemer jonger dan 10 jaar? Ook dan ben je natuurlijk van harte welkom, dit kan onder begeleiding (kosten €2,50). De speurtocht duurt ongeveer 5 kwartier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie