Kritiek Gemeentebelangen op kwaliteit Strand Nulde
Kritiek Gemeentebelangen op kwaliteit Strand Nulde Wijnand Kooijmans

Kritiek gemeentebelangen op kwaliteit Strand Nulde

30 september 2019 om 09:15 Recreatie

PUTTEN Het recreatiegebied Nulde verwordt tot een natuurgebied, is viezig en er komt veel vogelpoep voor. Dat maakt een opknapbeurt van dit terrein voor dagrecreatie noodzakelijk. Dat gaf Ellis van Dam (Gemeentebelangen) aan bij de behandeling van het onderzoek van de Rekenkamer naar het toeristisch beleid. Wethouder Roelof Koekkoek zegt dat deze klachten hem nog niet hebben bereikt. Maar gaat daarover zeker in gesprek met Leisurelands als eigenaar van het gebied. Zoals hij ook gaat kijken naar de klacht van Arap-John Tigchelaar (Wij Putten) dat bed & breakfastvoorzieningen steeds meer verworden tot vakantiehuisjes. Hij is van mening dat niet opnieuw in de val moet worden getrapt dat er beleid ligt en daaraan wordt voldaan.

Uit het onderzoek van de Rekenkamer volgden ook aanbevelingen. Benieuwd? Kijk op www.deputtenaer.nl

Eén van de aanbevelingen is dat Putten zich ook meer moet gaan richten op de buitenlandse toerist en dan vooral de Duitsers en de Belgen. Visit Veluwe speelt daarop in met deelname aan beurzen in Vlaanderen. Op dit moment heeft 97 procent van de bezoekers de Nederlandse nationaliteit en daarin schuilt toch enig gevaar, zo zegt René de Vries van de Rekenkamer.

De Vries wijst erop dat de Randstad toeristisch is verzadigd en daardoor meer mensen naar andere delen van het land gaan uitwijken. Voorbeelden daarvan zijn Giethoorn en de provincie Flevoland. Putten moet beleid hebben hoe aan deze groei tegemoet kan worden gekomen of de stelling innemen dat een sterke groei niet is gewenst en toeristen maar naar Friesland moeten gaan.

ROLSTOELPAD Aan de komst van een pad voor rolstoelers wordt op dit moment, zo zegt wethouder Koekkoek geen prioriteit gegeven. De aandacht richt zich op een net van wandel- en menpaden. De wens meer dagrecreatie naar Putten te halen moet worden ingevuld door de ondernemers naar de mening van de wethouder.

Dat geldt ook voor een wens van enkele raadsfracties om meer evenementen. Op dit moment heeft Putten zeven evenementen die meer dan vijfduizend bezoekers trekken tegen bijvoorbeeld maar één evenement in de gemeente Nunspeet. Op de Noord-Veluwe scoort alleen Elburg een gelijk aantal evenementen met een dergelijk hoog bezoekersaantal.

GELUIDEN Wethouder Koekkoek hoort ook geluiden dat er te veel evenementen zijn. Nieuwe initiatieven worden door de gemeente beoordeeld maar, zo zegt de wethouder, tot nu toe is het niet voorgekomen dat een aanvraag voor een evenement is afgewezen.

Binnen Putten wordt Landgoed Schovenhorst gezien als een belangrijke toeristische trekker. Met daarnaast Dutch Golf Putten, Sauna Drôme, het Bosbad en Strand Nulde. Reinie van Schoor (CDA) betreurt het dat in dit opzicht uitbreidingsplannen van de sauna worden belemmerd door wet- en regelgeving. Volgens Koekkoek moeten plannen wel voldoen aan het bestemmingsplan, zoals dat door de raad zelf is vastgesteld.

AANBEVELING Door college van burgemeester en wethouders en de raad wordt de aanbeveling van de Rekenkamer overgenomen om de vitaliteit van de dagrecreatie te onderzoeken en hoe deze kan worden versterkt. Dat moet er toe leiden dat bezoekers beter worden bediend, maar ook meer geld besteden in Putten en meer verspreid over het gehele jaar naar Putten komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie