Bedrijfswoning wordt geen burgerwoning

27 september 2019 om 15:34 Wonen

PUTTEN De woning Poolseweg 27a in Putten blijft bestemd als bedrijfswoning. De gemeente Putten gaat niet in op het verzoek van de eigenaar de bestemming om te zetten in een burgerwoning.

Wijnand Kooijmans

Het gaat om een bedrijfswoning die is bestemd voor Bospark De Eyckenhoff. Dat park is gekocht door Bram van Lagen die het vakantiepark weer wil uitbouwen tot een volwaardig park met onder meer de komst van een zwembad. Hij wil het liefst met zijn gezin ook gaan wonen in de bedrijfswoning en verblijft nu noodgedwongen in een caravan op het park.

WAARD De huidige bewoners van de bedrijfswoning wonen hier inmiddels al zo'n twintig jaar en zijn het oneens met de huidige bestemming omdat dit hun woning minder waard maakt. Volgens hen was bij hen ook niet bekend dat het om een bedrijfswoning gaat. Daarop zijn ze ook niet geattendeerd door de makelaar, de taxateur maar ook niet de gemeente. Bij inschrijving heeft de ambtenaar van de gemeente aangegeven dat voor hen geen problemen waren te verwachten.

Het college van burgemeester en wethouders wil niet meewerken aan een wijziging van de bestemming. Volgens hen hoort de woning onlosmakelijk bij het vakantiepark en kan omzetten van de bestemming naar een burgerwoning meebrengen dat het park belemmerd wordt in eventuele plannen. Daarin krijgt het college de steun van de raadscommissie Ruimte.

[HANDHAVEND} Het besluit van het college het verzoek af te wijzen om de bestemming te wijken betekent niet dat de huidige bewoners per direct uit de woning moeten. Ze krijgen van het college de ontheffing tien jaar in de woning te mogen blijven wonen. De ontheffing is afgegeven omdat er een concreet verzoek handhavend op te treden hetgeen, gezien de situatie onwenselijk wordt gevonden. Ook de bewoning van de caravan op het park door de eigenaar wordt toegestaan.

De eigenaar van de woning heeft inmiddels een aanbieding gedaan aan Van Lagen de woning te kopen tegen een marktconforme prijs. Daarop is echter nog niet gereageerd. Door Jordi Wientjes van het kwaliteitsteam vitale vakantieparken werd nog eens onderstreept dat de bedrijfswoning onlosmakelijk bij het park behoort en deze bestemming ook moet behouden om de eigenaar de kans te geven het park uit te bouwen zoals dat door de gemeente wordt gewenst binnen het project vitale vakantieparken.

BEKEND De commissie is blij met de door het college gekozen oplossing. Alleen Gertine Elsenaar (CDA) wilde de bewoners van de bedrijfswoning nog enigszins tegemoet komen door een clausule op te nemen waardoor de woning over tien jaar op de vrije markt kan worden verkocht en Van Lagen dat moet meedingen om de woning te kopen. In de praktijk zou dit de prijs van de woning duurder maken dan bij de bestemming bedrijfswoning,

Wethouder Ewoud 't Jong benadrukt dat het college met het voorstel recht wil doen aan beide partijen. Maar ook een oplossing die past binnen het beleid rond de recreatie, zoals dat wordt gevoerd door de gemeente. De leden van de commissie vinden een verdere discussie in de gemeenteraad niet noodzakelijk, het mag daar als hamerstuk worden afgedaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie