Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Archief Putten wordt druk bezocht

29 september 2019 om 08:20 Historie

PUTTEN Het Puttens Historisch Genootschap is een vaste bezoeker van het gemeentearchief. In 2018 deden hiernaast zeventig externe bezoekers onderzoek in het historisch archief. Aanvragen voor bouwdossiers worden momenteel digitaal afgehandeld waarbij er geen bezoek meer aan het archief moet worden gebracht.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit het jaarverslag van het gemeentearchief over 2018. In feite is dat ook een beetje bijzonder jaar, omdat toen is begonnen met de renovatie van het gemeentehuis. Dat maakte dat de medewerkers van de gemeente tijdelijk over diverse gebouwen moesten worden gehuisvest en minder kastruimte beschikbaar kregen. Dat maakte dat zaken ineens moesten worden gearchiveerd. In totaal werd er rond de 112 meter aan gegevens gedigitaliseerd en zo ondergebracht in het archief.

FAKENIEUWS Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat archieven een sleutelrol hebben als het gaat om openheid en democratische verantwoording. Goede en geordende overheidsarchieven worden van essentieel belang gevonden voor de recht- en bewijszoekende burger.

De hoeveelheid informatie is, zo geeft het college aan, tegenwoordig enorm groot. Maar de betrouwbaarheid van informatie is de laatste jaren slechter geworden. Onder meer door de verspreiding van veel nep nieuws. Er zijn daarom maatregelen genomen om het archief betrouwbaar te houden. Dit aan de hand van wet- en regelgeving.

JONGER Overigens geldt de regel dat stukken in het archief die jonger zijn dan twintig jaar niet openbaar zijn. Bescheiden die worden overgedragen moeten daarom in ieder geval twintig jaar of ouder zijn. Wel kunnen er aan stukken beperkingen worden opgelegd als het gaat om openbaarheid. Het gaat dan om de bescherming van privacy en bedrijfsinformatie.

De oude papieren archieven worden bewaard in de goedgekeurde archiefbewaarplaats. Voor digitale archiefbescheiden beschikt Putten over een e-Depot. Vanwege de verbouwing van het gemeentehuis is bezoek aan het gemeentearchief in een deel van 2018 niet mogelijk geweest. Het aantal bezoekers is daardoor ook afgenomen.

REGLEMENT Er is een reglement waarin de regels zijn opgenomen waaraan bezoekers van het archief zich moeten houden. Voor het laten uitvoeren van onderzoek in  het archief en het verstrekken van reproducties worden kosten in rekening gebracht. Streven is mensen zo veel mogelijk zelf onderzoek te laten verrichten. Wel wordt hen vooraf informatie verstrekt over waar en hoe gezocht kan worden naar de gewenste informatie.

Op grond van de nieuwe privacyregels kunnen ansichtkaarten niet meer gepubliceerd worden. Foto's kunnen nog wel worden ingezien in het gemeentearchief. Door het college wordt getracht tegemoet te komen aan de behoefte van het publiek om via het internet informatie te verkrijgen. Onder meer door het geleidelijk aan digitaliseren van het papieren archief.

ACTIEF De gemeente probeert ook via derden informatie te verzamelen over de geschiedenis van Putten. Om deze reden is het college blij met de schenking van een inwoner van Putten die zijn unieke ansichtkaartencollectie over Putten aan het archief heeft geschonken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie