Afbeelding
Pixabay

Tactus helpt Putten met aanpak jeugdig gebruik genotsmiddelen

2 oktober 2019 om 18:13 Maatschappelijk

PUTTEN Met een ketenaanpak middelengebruik wil het Puttense college van burgemeester en wethouders bereiken dat jongeren onder de achttien geen alcohol gebruiken of andere genotsmiddelen. Daarnaast moeten inwoners met problemen op het gebied van middelengebruik vroegtijdig ondersteuning krijgen om erger te voorkomen.

Wijnand Kooijmans

Het plan geldt voor de periode tot 2021 en is niet alleen gericht op de gebruiker maar ook op zijn of haar omgeving. De verwachting is een goede aanpak op termijn ook financieel voordeel oplevert. Dit als gevolg van minder schooluitval, betere kwaliteit van leven, minder criminaliteit en een hoger inkomen op latere leeftijd. Gedragsverandering van individuen en het investeren in preventieve maatregelen is wel, zo wordt aangegeven, altijd een zaak van lange adem. Daarom duurt het lang voor de effecten zichtbaar zijn.

TACTUS Voor de totale aanpak wordt in zee gegaan met Tactus. Het college zegt dat dit voor duidelijkheid zorgt en de praktijk uitwijst dat er laagdrempelig contact wordt gezocht met deze organisaties. Tactus heeft draagvlak bij veel organisaties binnen de gemeente Putten en kent de lokale problematiek en de manier van werken.

Regionaal wordt er vanuit de regionale nota volksgezondheid op de Noord Veluwe ingezet op een ketenaanpak middelengebruik. Door de regionale aanpak worden ook jongeren uit de eigen gemeente, die in een buurgemeente naar school gaat of uitgaan, bereikt met preventieve activiteiten. Van de middelbare scholieren uit Putten gaat 80 tot 85 procent buiten de eigen gemeente naar school. Samenwerken binnen de Noord Veluwe verdient, zo geeft het college aan, de voorkeur ten opzichte van andere samenwerkingsverbanden.

KOSTEN De kosten worden betaald uit het bedrag van 25.000 euro dat beschikbaar ie gesteld voor de integrale ketenaanpak middelengebruik.

BeantwoordenDoorsturen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie