Wouter en Arien Evers zijn blij met hun eigen energiebron.
Wouter en Arien Evers zijn blij met hun eigen energiebron. Eigen foto

Eigen energie met zon en wind

2 oktober 2019 om 17:30 Advertorial_2

PUTTEN Als de zon schijnt, waait het meestal niet zo hard. Staat er veel wind dan is het vaak bewolkt. „Daarom leveren wij een combinatie van zonnepanelen en kleine windturbines. De hele dag energie en niet alleen op zonmomenten", zegt Kees van Luttikhuizen van Best Watt. Voor ondernemers een interessante mogelijkheid om onafhankelijk energievoorziening te regelen.

Cees van Dijk

„In ons concept vullen zonne-energie en windenergie elkaar aan. Daar voegen we een doordachte manier van energiegebruik en -opslag aan toe. Zo ontstaat een totaaloplossing waarin de juiste hoeveelheid duurzame energie wordt gebruikt voor de bedrijfsvoering van bijvoorbeeld ondernemers in de agrarische sector."

Als voorbeeld wijst Van Luttikhuizen op een project dat Best Watt, een zelfstandig onderdeel van Bettink Service Team, onlangs realiseerde bij de agrarische onderneming van Wouter en Arien Evers in Putten. Sinds zij de boerderij in 2006 overnamen is deze uitgegroeid tot een veeteeltbedrijf met ruim 1500 kalveren. Aanvankelijk zag Wouter niets in zonnepanelen, maar wilde hij wel een windturbine laten installeren. Ook hoopte hij in de toekomst onafhankelijk te worden van de grote energieleveranciers.

Tijdens de eerste, oriënterende besprekingen met Best Watt werd duidelijk dat de volledige energievoorziening voor het bedrijf van de familie Evers niet alleen uit wind gehaald kon worden. „Daarom stelden wij voor een systeem te installeren waarbij zonnepanelen en een windturbine elkaar versterken. Op de stal plaatsten we 256 zonnepanelen, verdeeld over de twee zijden van het dak. Daarachter bouwden we een windmolen met een masthoogte van twintig meter. Ter vergelijking, sommige windturbines die langs het IJsselmeer en in Flevoland staan zijn ruim 120 meter hoog."

Aanvraag van de vergunningen verliep soepel, herinnert Van Luttikhuizen zich. „Ons plan sloot aan bij het streven van de gemeente Putten de energietransitie innovatief aan te pakken. Binnen twee maanden konden we aan de slag. Om alles te installeren hadden we twee dagen nodig." Ook de omgeving reageerde enthousiast op de nieuwe energiebronnen van Wouter en Arien: „Nu alles staat, krijgen we veel positieve reacties. Verschillende ondernemers uit de regio overwegen om ook een dergelijk concept te realiseren".

Met hun zonnepanelen en de windturbine wekt de familie Evers ongeveer dertig procent meer stroom op dan nodig is. Die overcapaciteit wordt nu nog teruggeleverd aan het net. Is er op een piekmoment meer energie vereist dan de zonnepanelen en de windmolen opleveren dan wordt dat van het net gehaald. Wouter en Arien overwegen een warmtepomp of -waterketel. „Een alternatief voor opslag van de overcapaciteit waarbij we niet uitsluitend hoeven te denken aan accu's", zegt Van Luttikhuizen. ,,In de praktijk: bij veel energie gaan we bijvoorbeeld het water dat benodigd is bij het voeren alvast voorverwarmen. Met slimme toepassingen kun je als bedrijf volledig zelfvoorzienend worden. Dat is de kern van het concept."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie