Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Dubbelbestemming van grond knelpunt voor aanwonenden

15 oktober 2019 om 07:15 Verkeer en vervoer

PUTTEN Voor aanwonenden van de Zuiderzeestraatweg en de Waterweg is de dubbelbestemming van stukjes grond een knelpunt.

Wijnand Kooijmans

Om langs de weg een fietspad aan te leggen en de weg te reconstrueren wil het college van burgemeester en wethouders een deel van de gronden langs de weg een verkeersbestemming geven en daarnaast de grond de agrarische bestemming laten behouden.

STELLING Namens enkele bewoners nam inspreker Aart Koopman in de commissie Ruimte stelling tegen deze dubbelbestemming. Onder meer omdat de grond hierdoor aanzienlijk minder waard wordt. Wethouder Ewoud 't Jong gaat, mede op verzoek van leden van de commissie, bekijken of de verkeersbestemming weer van de grond kan worden gehaald zodra de werkzaamheden gereed zijn.

Zekerheid kan hij daarover nog niet verschaffen omdat met andere betrokkenen, waarvan al grond is aangekocht, al afspraken zijn gemaakt over een schadeloosstelling. Dat maakt dat de commissieleden het voorstel het benodigde bestemmingsplan vast te stellen voor de werkzaamheden opnieuw willen bespreken in de raadsvergadering van eind oktober.

DUUR Kritiek is er op de lange duur dat er nu al wordt gewerkt aan de plannen. De aanzet daarvoor is inmiddels al vijf jaar geleden gegeven. Volgens wethouder Roelof Koekkoek speelt de moeizame verwerving van alle benodigde gronden hierbij een belangrijke rol.

Alle partijen zijn het erover eens dat snel moet worden gestart met de werkzaamheden. Ondanks enkele reparaties verkeert de weg in uiterst slechte staat. Indien gronden moeten worden onteigend kan de start nog wel tot medio 2020 op zich laten wachten. Wethouder Koekkoek durft geen datum te noemen.

BREEDTE In de discussie speelt ook de breedte van de sloot een rol. Koopman vindt drie meter te breed. Volgens Koekkoek is de breedte nodig om de sloot van een breed talud te voorzien en daarmee te voorkomen dat de bermen worden kapot gereden. Ook speelt de waterafvoer een steeds belangrijker rol gezien de forse regenval die af en toe optreedt.

Met de werkzaamheden is in totaliteit een bedrag van bijna drie miljoen euro gemoeid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie