Een das
Een das © Natuurmonumenten - Ben Walet

Wildraster geen beperking voor kleine dieren

22 oktober 2019 om 11:44 Natuur en milieu

PUTTEN Waargenomen schade is voor de gemeente Putten aanleiding geweest de aanleg van een wildrooster aan de Veenhuizerveldweg voor
eigen rekening te nemen. Dit nadat bewoners van deze weg de gemeente hadden gevraagd op eigen kosten een wildraster aan te mogen leggen op
gemeentelijke grond.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit het antwoord van het college van burgemeester en wethouders op vragen van Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen). Het raster moet voorkomen dat zwijnen in een gebied terecht komen waar ze niet worden getolereerd en zonder pardon mogen worden afgeschoten. Aangegeven wordt dat niet vooraf een telling van het aantal wilde zwijnen heeft plaatsgevonden.

OMWOELEN De vastgestelde schade betreft het omwoelen van weiland, het omwoelen van de bermen langs de weg en het blootleggen van boomwortels en het ontwortelen van bomen in houtwallen. Het raster wordt voorzien van een manchet. Dit is een fijnmazig gaas dat over de bovenkant van het raster wordt gespannen, zodat reeën hier veilig, zonder met de hoefjes verstrikt te raken, over het raster kunnen springen.


Kleine fauna, zoals de das, egels en marters kunnen op andere nabij gelegen locaties onder schrikdraad door. Het gebied wordt voor deze soorten niet ontoegankelijk. Er wordt tevens een terugkeervoorziening aangelegd voor zwijnen die aan de andere kant terecht komen. Dat maakt het voor hen mogelijk het eigen leefgebied weer te bereiken.

PRUNUSOPSLAG Voor de aanleg wordt een klein bosplantsoen gerooid. Het gaat voornamelijk om prunusopslag, een exoot welke toch wel verwijderd moet worden. De aanpassingen hebben geen invloed op het verkeer. Dat maakt dat geen verkeersbesluit behoeft te worden genomen. Bovendien mag het raster zonder vergunning worden aangelegd.

Volgens het college zijn er op dit moment geen andere wildroosters aanwezig in het gebied. Op de vraag van Hoogendijk of het besluit een precedent kan scheppen zegt het college dat dit een risico is bij vrijwel elke beslissing welke wordt genomen. Per geval moet een situatie worden bekeken en beoordeeld. Zo mogen hekwerken of wildroosters geen verkeer hinderen of leiden tot versnippering van de aanwezige flora en fauna.

BEHEER De afdeling Ruimte van de gemeente Putten wordt verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van het wildraster. Eén van de aanliggende weidelanden wordt mogelijk omgevormd tot een zichtweide voor wild. Het gaat dan zowel om herten als zwijnen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie