Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Archief BDUmedia

Dagbesteding voor ouderen mag niet uitbreiden

23 oktober 2019 om 09:14 Zorg

PUTTEN De dagbesteding voor ouderen aan de Hogesteeg in Putten mag niet worden uitgebreid. Het gaat om een huiskamer van zestig vierkante meter en een berging van dertig vierkante meter. Bovendien wil men het aantal cliënten uitbreiden naar 20 tot 25 per dag.

Wijnand Kooijmans

Reden voor het verzoek is het grote verzoek naar dagbesteding en de verwachting dat de vraag de komende tijd nog verder stijgt. De ouderen worden opgehaald met eigen personenbussen. Tot nu mogen er maximaal tien cliënten per dag worden opgevangen gedurende vijf dagen per week. Dat mag niet in de avonduren en er moet worden geparkeerd op eigen terrein. Gebruik wordt gemaakt van een bijgebouw naast de woning.

ACHTERERF De nieuwbouw zou moeten worden gerealiseerd op het achtererf. Voor het college van burgemeester en wethouders geldt dat een bedrijf aan huis een maximale oppervlakte mag hebben van honderd vierkante meter. Voor de gewenste wijziging van het bestemmingsplan moeten sloopmeters worden aangekocht.

Bij de afwijzing speelt mee dat het perceel ver het buitengebied in ligt en niet dicht bij een doorgaande weg. Hoewel de cliënten met busjes worden vervoerd neemt het aantal verkeersbewegingen, zo stelt het college, toe en trekt een dagbesteding meer verkeer aan dat een gemiddelde woonbestemming.

IMPACT De verwachting is dat de dagbesteding geen grote overlast zal veroorzaken maar wel impact kan hebben op de aangrenzende percelen. Zeker omdat het hier gaat om een zeer rustig buitengebied. Het perceel ligt in de Groene Ontwikkelingszone en grenst aan het Gelders Natuur Netwerk.

Volgens de provincie Gelderland is een dergelijke uitbreiding alleen toegestaan wanneer er sprake is van een aanzienlijke versterking van de kwaliteit van het gebied. Het gaat dan om herstel van het oude landschap of het verbeteren van verbindingen voor das, vlinders of reptielen. Het gaat dan om weinig bebouwing, rust, ruimte en donkerte. De aanvraag voldoet hieraan niet.

BELEID Het college erkent dat er sprake is van een spanningsveld tussen sociaal en ruimtelijk beleid. De afdeling sociale zaken van de gemeente is bijvoorbeeld positief over het plan omdat dementerende ouderen zo beter kunnen worden opgevangen. Voor dagbesteding is er een wachtlijst.

Er is ook een vergelijking gemaakt met de dagbesteding aan de Nijkerkerstraat welke recent is omgezet van een woonbestemming naar een maatschappelijke bestemming. Conclusie is dat beide percelen niet vergelijkbaar zijn. Aan de Nijkerkerstraat vindt dagbesteding plaats voor jong volwassenen met een beperking, zijn maximaal zestien cliënten toegestaan en ligt het perceel direct aan een doorgaande weg. Ook ligt het perceel verder van woningen af en ligt het niet in een gebied met bijzondere natuurwaarden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie