De Experienceroute kan gelopen worden met een app en routeboekje.
De Experienceroute kan gelopen worden met een app en routeboekje. Maranke Pater

Experienceroute door Putten

30 oktober 2019 om 07:36 Historie

PUTTEN Op een interactieve manier de razziageschiedenis onder de aandacht van inwoners en toeristen brengen. Dat was de opdracht aan de VVV Putten en Gelders Erfgoed. Sinds dit weekend kan iedereen een speciale Experienceroute wandelen door het dorp waarin jong en oud wordt meegenomen in het verhaal over de razzia op een respectvolle manier.

Maranke Pater

Vanuit het platform Verhaal van Putten ontstond de wens om initiatieven te ontwikkelen om het verhaal van de razzia breder uit te dragen. Suzanne van den Bor, medewerker van de VVV: ,,Onlangs werden er leskisten gerealiseerd waar leerlingen mee aan de slag kunnen bij stichting Oktober ‘44. Van deze stichting hebben wij ook informatie en foto’s gekregen om dit project van de grond te krijgen.” Van den Bor ziet dat er meer behoefte ontstaat om op een andere manier met het razziaverleden om te gaan. Van de Bor: ,,Je merkt dat door voorstellingen als van het Theaterhuis Wild Zwijn over de razzia dat mensen er anders mee omgaan dan vroeger.”

De Experienceroute is geschikt voor drie tot vijf personen vanaf acht jaar. Er moet standaard een volwassene mee met een groep om een wandeling in goede banen te leiden. Van den Bor: ,,Dit heeft twee redenen: er zitten puzzels tussen die uitdagend zijn en het onderwerp is beladen. Het is prettig dat er dan een volwassene is die het verhaal achter de razzia kan duiden.” Er zit geen wedstrijdelement in de Experienceroute. Tim Stapel van Erfgoed Gelderland: ,,Het draait om het beleven van de dag dat de razzia plaatsvond. Deelnemers kunnen kiezen uit een Mama-route en een Papa-route. Ze kruipen als het ware in de huid van de fictieve personages Pieter en Anne die hun ouders kwijt zijn en hen gaan zoeken.”

OPDRACHTEN De route van 2,5 kilometer voert door het centrum van Putten en stopt op verschillende plekken die een herinnering aan de dag van de razzia bevatten. Van een oude slagerij tot de kerk. Met behulp van een app en een routeboekje kunnen de opdrachten worden voltooid. Het routeboekje is gemodelleerd naar het Herdenkingsboek van de gemeente Putten en het bevat oude elementen als voedselbonnen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog en een persoonsbewijs. Van de Bor: ,,Het blijft redelijk laagdrempelig. Niet iedere toerist weet wat zich in Putten heeft afgespeeld en zo kunnen ze het ontdekken.

Jong en oud kan zich buigen over de vragen, de ene vraag vraagt meer denkwerk, een ander puzzel-inzicht. Van de Bor: ,,Van tevoren heeft Novitas Heritage, een bekende ontwikkelaar van escaperooms langs kastelen onze wensen in kaart gebracht. Ook zijn ze de geschiedenisboeken ingedoken. De razzia blijft een gevoelig onderwerp in de gemeente en daarom hebben ze bewust een belevingswandeling ontwikkeld waarmee we niemand voor het hoofd stoten. Bij elke bijeenkomst over dit product hebben we onszelf de vraag gesteld of we respectvol met het verleden bleven omgaan.”

Vooralsnog is de Experienceroute Putten alleen nog in het Nederlands verkrijgbaar. De app en het boekje zijn te koop voor 9,99 euro.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie