Afbeelding
F&JM Everts

Heropening gemeentehuis door commissaris Koning

1 november 2019 om 18:34 Politiek

PUTTEN Met een flinke klap op de gong heeft de Gelders commissaris van de Koning John Berends het gerenoveerde gemeentehuis van Putten heropend. Hij kreeg daarbij de assistentie van burgemeester Henk Lambooij en Lisette Cozijnsen, teamchef politie West-Veluwe.

Wijnand Kooijmans

Bij de start werd het winnende ontwerp bekend gemaakt van het Puttense edelhert dat gaat dienen als vervangen van het oude en versleten hert dat op het Fontanusplein stond en sinds 2017 een plekje heeft gekregen in de hal van het gemeentehuis. Het nieuwe kunstwerk gaat in ware grootte uitgevoerd worden in cortenstaal en krijgt dan een prominente plek op het plein.

ONTWERPEN Begin dit jaar riep de gemeente kunstenaars op ontwerpen in te dienen voor het nieuwe edelhert. Het mocht onder meer niet lijken op het oude hert maar bijvoorbeeld ook niet op het hert dat een Ermelose rotonde siert. De ingediende ontwerpen werden eerst beoordeeld door een publieksjury. Volgens wethouder Roelof Koekkoek waren er inzendingen uit het gehele land. Daarna boog een beroepsjury zich over de vijf geselecteerde kunstwerken.

Het doet Koekkoek deugd dat zowel de publieksjury als de vakjury met dezelfde voorkeur uit de bus komen en dit met Mayella Geskus ook een Puttense kunstenares is. Het college besloot daarna in te stemmen met dit advies. De jurering vond overigens anoniem plaats. Geskus zelf ziet het kunstwerk als een mooi symbool van de natuur welke Putten omringt. ,,Het is één van de kenmerken van ons dorp en tevens een trekpleister voor zowel inwoners als gasten." Het was voor haar nog wel even spannend omdat de uitvoering van het ontwerp pas een dag voor de heropening gereed kwam.

SCHOUDERS Televisiepresentator Jan de Hoop was ingehuurd om de opening aan elkaar te praten. Hij wees erop dat John Berends nog maar kort commissaris van de koning is en wellicht iets te enthousiast daar zijn schouders heeft ondergezet. Wijzend op de mitella welke Berends droeg als gevolg van zijn verwondingen die hij opliep tijdens een val van zijn paard in Garderen.

Berends toonde zich enthousiast door de openheid en transparantie van het gerenoveerde gebouw dat bezoekers een warm welkom biedt. Een verademing wat hem betreft ten opzichte van het oude stadhuis dat hij onder meer nog kent uit zijn periode als burgemeester van Harderwijk.

ONDERDAK Lisette Cozijnsen is blij met het onderdak dat de politie vindt in het gebouw met een eigen ingang. Reden om de mogelijkheden voor aangifte uit te breiden. Dat kan op afspraak maar ook twee avonden in de week in het steunpunt of thuis. Het oude politiebureau aan de Brinkstraat was zwaar verouderd.

Burgemeester Lambooij wees er nog eens op dat het gemeentehuis voor de renovatie niet meer aan de huidige eisen voldeed. Nu zijn bijvoorbeeld alle eisen op het gebied van duurzaamheid verwerkt. Al moest de aannemer erkennen dat er wel wat onverwachte zaken tijdens de verbouwing op hen zijn afgekomen. Maar door de snelle interventie van de gemeente kon daar steeds een oplossing voor worden gevonden.

PAARD Lambooij ging ook in op de val. Niet helemaal verwonderlijk volgens hem omdat de commissaris een Fries paard bereed en geen Gelders. Om de commissaris oefenmateriaal aan te bieden dat met minder risico kan worden bereden kreeg Berends een speelgoedpaard aangeboden. ,,Ik noem hem maar Henk", zo gaf Berends als weerwoord.

De opening werd bijgewoond door onder meer vertegenwoordigers van de gemeenten uit de omgeving, zoals bijna het voltallige college van burgemeester en wethouders van Nijkerk, burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde, wethouder Wouter Vogelsang van de gemeente Ermelo en wethouder Leen van der Maas van de gemeente Nunspeet.

Voor het publiek wordt zaterdag 2 november een open dag gehouden met rondleidingen en presentaties over grootschalige projecten. Voor de kinderen is er onder meer een ballonnenclown. Politie en medewerkers van de buitendienst presenteren zich op het Fontanusplein voor het gemeentehuis.

Officiële opening van het gemeentehuis Putten
Officiële opening van het gemeentehuis Putten
Officiële opening van het gemeentehuis Putten
Officiële opening van het gemeentehuis Putten
Officiële opening van het gemeentehuis Putten
Officiële opening van het gemeentehuis Putten
Officiële opening van het gemeentehuis Putten
Officiële opening van het gemeentehuis Putten
Officiële opening van het gemeentehuis Putten
Officiële opening van het gemeentehuis Putten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie