De politie houdt wel controle op drugshandel op parkeerplaats De Meeuwen.
De politie houdt wel controle op drugshandel op parkeerplaats De Meeuwen. Wijnand Kooijmans

Wél controle op handel in drugs op parkeerterrein De Meeuwen

5 november 2019 om 12:58 Politiek

PUTTEN Er wordt wel degelijk gecontroleerd bij de parkeerplaats van De Meeuwen op de handel in en het gebruik van drugs. De plek heeft de aandacht van politie en bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente Putten.

Wijnand Kooijmans

Dat zegt burgemeester Henk Lambooij naar aanleiding van opmerkingen van Annemarie van de Brug (CDA). Zij gaf in de raadsvergadering aan het te betreuren dat door de wethouder geen actie wordt ondernomen wanneer er een tip over een locatie binnenkomt waar wordt gedeald. ,,Het lijkt mij dan zaak dat de politie en boa's een extra ronde over deze locatie gaan maken en meer zichtbaar zijn." Ze vindt het vreemd dat de wethouder dan aangeeft liever te kiezen voor een integrale aanpak."
Volgens Teun Jan van Ooijen (ChristenUnie) wordt er wel degelijk gecontroleerd bij De Meeuwen en heeft dit ook geresulteerd in het oppakken van een dealer die juist via het snelrecht is veroordeeld.

Jannita la Roi (Wij Putten) vindt dat de aanpak van lachgas in de aanpak van het middelengebruik wat onderbelicht blijft. Ze vindt dat moet worden gekeken of een eventueel verbod kan worden meegenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Als voorbeeld haalt ze Arnhem aan waar een verbod op lachgas is ingesteld.

HOUDBAAR Burgemeester Henk Lambooij is bijzonder benieuwd of zo'n verbod juridisch houdbaar is. Binnen de gehele Europese Unie is lachgas vrij verkrijgbaar en zijn ook slagroompatronen vrij verkrijgbaar. Het gebruik van lachgas vindt, zo zegt hij, niet in een mate plaats dat een verbod in Putten noodzakelijk is. Hij krijgt daarvoor ook geen signalen van politie en boa's. Weggooien van de patronen is op grond van de huidige APV als strafbaar.

Ook tegen het gebruik van alcohol onder de achttien wordt handhavend opgetreden. Volgens Lambooij staat Putten bij de buurgemeenten bekend als een gemeente waar dit fenomeen bovengemiddeld aandacht krijgt.

TACTUS Voor de SGP weegt zwaar wat de aanpak van Tactus inhoudt. Cees de Goffau vindt onduidelijk waaraan de 25.000 euro wordt besteed die de gemeente uittrekt voor deze organisatie. Niks 18 is één van de onderdelen die de aandacht krijgt van Tactus, zo zegt wethouder Gerbert Priem. Maar ook het vroegtijdig signaleren van middelengebruik, het ondersteunen van ouders en het bevorderen van de deskundigheid als het gaat om het gebruik van middelen als alcohol en drugs.

Henk Koornneef (Gemeentebelangen) heeft begrepen dat er vorig jaar 64 meldingen van incidenten bij de politie staan geregistreerd. Een stijging van 31 procent. Vooral achter het gebruik van drugs gaat veel drugscriminaliteit schuil. Dat maakt, zo vindt hij, dat handhaving van groot belang is. Niet alleen op het gebruik van drugs maar ook op het schenken van alcohol aan minderjarigen.

AFSPRAKEN Volgens wethouder Priem moeten met Tactus nog nadere afspraken worden gemaakt. Zodra deze bekend zijn wil hij deze ook delen met de gemeenteraad, zoals gevraagd door De Goffau. Eén van de uitgangspunten van de aanpak is dat jongeren onder de de achttien geen alcohol en andere genotsmiddelen mogen gebruiken. Inwoners met problemen op het gebied van middelengebruik moeten vroegtijdig ondersteuning krijgen om erger te voorkomen.

Met de aanpak wil Putten ook kosten besparen. Het moet leiden tot minder schooluitval, een betere kwaliteit van leven, minder criminaliteit en een hoger inkomen op latere leeftijd. Beseft wordt wel dat het investeren in preventieve maatregelen een zaak is van lange adem.

GEKOZEN Voor Tactus is gekozen omdat deze organisatie ook binnen de regio werkzaam is. Bovendien heeft deze organisatie draagvlak bij veel organisaties binnen de gemeente Putten en kent Tactus de lokale problematiek en manier van werken. De aanpak vindt ook in regionaal verband plaats. Hierdoor worden jongeren die in een buurgemeente naar school gaan of uitgaan, bereikt met preventieve maatregelen. Op dit moment gaat 80 tot 85 procent van de middelbare scholieren buiten Putten naar school.

Eén van de kritiekpunten is dat bij het opstellen van een plan van aanpak is uitgegaan van cijfers uit 2015 welke inmiddels zijn achterhaald. De indruk bestaat dat zowel het gebruik van drugs en alcohol alleen maar verder is toegenomen. Ook onder volwassenen. Gekeken wordt nog of een apart onderzoek van het riool nodig is om de hoeveelheid middelen te achterhalen die in Putten wordt gebruik. Of dat kan worden volstaan met metingen die het Waterschap Vallei & Eem verricht naar de waterkwaliteit.

Ermelo en Nijkerk kozen eerder al voor een onderzoek van het rioolwater. In met name Nijkerk werden de uitkomsten als schrikbarend ervaren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie