Afbeelding

Waaromvragen in de auto

30 oktober 2019 om 13:03 Column

Misschien herken je dat wel als je de hoofdbestuurder bent in je gezin. Rijd je ergens, dan is er de hele tijd iemand in de auto die vraagt waarom je zo hard rijdt, waarom je zo zacht rijdt of waarom je stilstaat en niet doorrijdt. Het gebeurt mij regelmatig. Elke keer weer moet ik uitleggen dat ik zo hard (overigens niet te hard) rijd omdat iedereen zo hard rijdt, dat ik zo langzaam rijd omdat degene voor mij ook in dezelfde file rijdt of dat ik stilsta omdat de rij auto's voor mij ook stilstaan voor een verkeerslicht of wat dan ook. Ik word er soms dan ook knettergek van om al die vragen die beginnen met ,,Papa, waarom…" te beantwoorden. En dat aan een jongetje dat rechtsachter in de auto met mij mee zit te kijken en dat de eerstvolgende veertien jaar nog geen rijbewijs heeft.

Soms kan ik er al wel naar uitkijken dat hij later zijn rijbewijs heeft en dat hij mij laat meerijden. Ik kan me zo voorstellen dat hij dan net als wij vroeger in onze jeugd telkens net wat te hard rijdt, iets te dicht op z'n langzamere voorganger zit en zich afvraagt waarom alles wat ouder is dan hij standaard (te) langzaam rijdt. Dan ga ik er rechtsachter zitten en stel de hele tijd vragen over zijn rijgedrag die beginnen met ,,Jongen, waarom…". Welke vragen zal ik later stellen?

Ik hoor regelmatig in de politiek dat er in Putten qua woningen gebouwd, gebouwd en gebouwd moet worden. Dat begrijp ik wel, want ik gun onze jongens straks ook een woonmogelijkheid in Putten. Ik ga er wel van uit dat al die mensen waarvoor gebouwd moet worden straks in hun eigen auto willen rondrijden. Is het dan nog wel mogelijk om in, door en uit ons uitgebreide en ingebreide dorpje te komen? Regelmatig is het 's middags bij het Melkmeisje al aansluiten op het langzaam rijdend en stilstaand verkeer dat bij de rotonde bij de Welkoop richting Putten wil. Op de Voorthuizerstraat is het 's middags regelmatig alleen langzaam rijden tussen de rotondes. Sommige optimisten hebben altijd geluk en zeggen nergens last van te hebben, maar afhankelijk van hoe laat ik vertrek begint het filerijden richting Nijkerk ergens al tussen Oldenaller en de Salentein.

Als er zoveel woningen gebouwd gaan worden zoals van coalitie tot oppositie gehoopt en geroepen wordt, wordt er vanuit coalitie tot oppositie ook voldoende geroepen om infrastructuur zodat ons dorp niet vastloopt? Is het straks nog goed wonen in een beschikbaar en betaalbaar huis in Putten als je er met de auto niet uit en in terug kunt komen? Ofwel, hoe voorkomen we dat de enige vragen straks zijn ,,Jongen, waarom rijd je zo langzaam of sta je stil in Putten?"

Martijn Fabriek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie