Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Putten wil arbeidsmigranten onderbrengen in lege kantoren en bedrijfspanden

24 november 2019 om 18:52 Politiek

PUTTEN Als het gaat om huisvesting van arbeidsmigranten geeft de gemeente Putten er de voorkeur aan die te huisvesten in leegstaande kantoren of bedrijfspanden. Daarnaast op locaties waar op grond van het bestemmingsplan bebouwing is toegestaan. En huisvesting nabij de werkplek.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit de gemeentelijke uitgangspunten voor de huisvesting van arbeidsmigranten zoals deze door het college van burgemeester en wethouders worden aangeboden aan de gemeenteraad. Voorkeur is er voor gespreide huisvesting, niet te veel mensen op één plek. Dit moet wel mogelijk zijn in het kader van beheer. Het gaat dan om maximaal honderd arbeidsmigranten per locatie. In reguliere woningen in een woonwijk mogen in principe maximaal vier arbeidsmigranten per woning worden gehuisvest.

DISCUSSIE In november 2018 is een brede maatschappelijke discussie gevoerd over het economisch belang van arbeidsmigranten in Putten. Daarbij kwam de economische noodzaak van arbeidsmigranten naar voren en het bieden van een goede huisvesting aan hen. Er is maatschappelijk draagvlak voor huisvesting van arbeidsmigranten die werkzaam zijn in Putten zelf.

Tot arbeidsmigrant wordt iemand gerekend met een buitenlands paspoort die voor een periode van zes maanden of twee tot drie jaar voor werk naar Putten verhuist. In de woonvisie is opgenomen dat in 2020 tijdelijke en permanente arbeidsmigranten fatsoenlijk zijn gehuisvest.

PRIMAIR De gemeente heeft alleen een faciliterende rol als het gaat om deze huisvesting. Verzoeken van marktpartijen worden beoordeeld en,  indien passend binnen het beleid, mogelijk gemaakt. De verantwoordelijkheid voor de huisvesting ligt primair bij de werkgevers.

Het wordt van belang gevonden om kwalitatieve huisvesting te bieden en goed te organiseren en te begeleiden. Aangegeven wordt dat integreren geen zin heeft als het gaat om arbeidsmigranten die kort naar Putten komen om snel geld te verdienen en dan weer terug te gaan voor hun eigen land. Voor die mensen lijkt, zo geeft het college aan, het betrekken van een reguliere woning minder geschikt. Daar is geen sprake van actief beheer of toezicht.

AFSPRAKEN Door de steeds wisselende samenstelling van bewoners is het dan voor een buurt lastig afspraken te maken met die gastmigranten. Voor bedrijven is het lastig dergelijke woonsituaties actief te controleren. Bij huisvesting van meerdere arbeidsmigranten op één locatie is er meer ruimte voor structurele begeleiding. Het gaat dan om beheer, schoonmaak en collectieve vrijetijdsvoorzieningen. Dat voorkomt ook sociaal isolement met negatieve nevengevolgen. Goed
beheer op de locatie maar ook daarbuiten wordt van belang gevonden.

Opgenomen is dat in principe alleen huisvesting wordt geboden voor Puttense ondernemers die voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn. Bewoners mogen geen overlast voor de buurt opleveren en ook wordt geen huisvesting geboden aan arbeidsmigranten via buitenlandse werkgevers of detachering. De raad bespreekt het stuk binnenkort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie