Wij Putten was afgelopen zaterdag in Husselerveld om in gesprek te gaan over duurzaamheid.
Wij Putten was afgelopen zaterdag in Husselerveld om in gesprek te gaan over duurzaamheid. Arap-John Tigchelaar

Husselerveld wacht energietransitie af

25 november 2019 om 23:43 Maatschappelijk Deel je nieuws

Bewoners van Husselerveld zijn afwachtend als het gaat om investeringen in duurzaamheid. Dat blijkt uit een wijkenquête die Wij Putten hier afgelopen zaterdag heeft gehouden.

Wij Putten wilde graag weten in hoeverre inwoners van Putten al bezig zijn met de doelen uit het klimaatakkoord, waarin is vastgelegd dat de broeikasgassen in 2030 met de helft moeten zijn gereduceerd en dat alle gebouwen in 2050 volledig klimaatneutraal moeten zijn. Wij Putten koos voor de wijk Husselerveld om hierover met Puttearen in gesprek te gaan, omdat het een vrij nieuwe wijk is, met relatief goed geïsoleerde huizen.

Er wordt heel wat gedaan aan duurzaamheid, zo ontdekte de delegatie van Wij Putten, dat bij een groot deel van de woningen in de wijk aanbelde. Veel mensen hebben zonnepanelen op hun doorgaans goed geïsoleerde woningen, ze scheiden hun afval en pakken voor de korte afstanden de fiets.

Maar niet iedereen heeft zonnepanelen op het dak. Voor velen is het de vraag of de investering van enkele duizenden euro’s loont. En als het gaat om verdergaande maatregelen, hebben velen een nog meer afwachtende houding. Wat valt er te verwachten van warmtepompen? Werken ze wel goed, maken ze niet te veel herrie en zijn ze niet te duur? Is de woning er wel geschikt voor? Het zou helpen als de gemeente met subsidies voor duurzaamheid over de brug zou komen, zo gaven veel inwoners te kennen. Opvallend is verder dat veel mensen pleitten voor meer oplaadpalen voor elektrische auto’s.

Voor fractievoorzitter Herman Luitjes is de conclusie dat mensen zeer bereid zijn om mee te denken over de energietransitie, maar dat het draagvlak voor concrete maatregelen in de huishouding nog niet heel breed is. “Het Rijk verwacht ook van Putten dat we in 2030 een CO2-reductie halen van 49 procent. Er is dus voor het college nog heel wat werk aan de winkel om hier onder bewoners draagvlak voor te vinden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie