Afbeelding
Gemeente Putten

Laatste straatnamen voor Rimpeler bekend

27 november 2019 om 11:01 Nieuwbouw

PUTTEN De laatste zes namen voor de woonstraten in de nieuwe woonwijk Rimpeler zijn bekend. Ook deze straatnamen worden vernoemd naar vrouwen die van grote betekenis zijn geweest voor de Puttense samenleving.

Eind 2018 werden de eerste zes namen al vastgesteld. Omdat de wijk in fases wordt gebouwd, vindt de onthulling van de straatnaamborden fasegewijs plaats vanaf het voorjaar van 2020.

De straten gaan de Dames Heijmansstraat, Rie Staalstraat, Josina Oudemansstraat, Aartje van den Brinkstraat, Wijmpje Koopmanstraat en Els Eekhouttestraat heten. In het voorjaar van 2020 verschijnen ook de verhalen achter de straatnamen op de website www.verhaalvanputten.nl. Hieronder alvast een samenvatting.

DAMES HEIJMANSSTRAAT Anne Maria (Mieke) en Constanze (Con/Connie) Heijmans waren als zussen samen lid van het verzet gedurende de Tweede Wereldoorlog en verrichtten koerierswerk in de wijde omgeving van Putten. Ook Aartje van den Brink was als koerierster actief.

RIE STAALSTRAAT Hendrika (Rie) Staal heeft ruim 20 jaar als zendingsverpleegkundige in Kenia gewerkt, uitgezonden vanuit de Puttense hervormde gemeente. Vlak voor haar terugkeer naar Nederland (in 1985) verongelukte ze in Kenia waar ze ook is begraven. Met deze straatnaam keert ze (in naam en in blijvende herinnering) terug in haar geboorteplaats.

JOSINA OUDEMANSSTRAAT Josina Hacke-Oudemans was bijna 30 jaar bewoonster van Landgoed Schovenhorst en zorgde ze mede voor het beheer en onderhoud. Daarnaast was ze actief voor diverse instanties op het gebied van natuur en milieu op de Veluwe. Als 'kenner van de Veluwe' publiceerde ze hier ook over. Ook was ze secretaris van de naoorlogse Stichting 'Puttens Jeugd' en daarmee van grote betekenis voor de steun aan de Puttense kinderen, van wie de vader was omgekomen.

WIJMPJE KOOPMANSSTRAAT Wijmpje Koopman-Evers was een sociaal zeer bewogen vrouw die zich haar leven lang onbaatzuchtig heeft ingezet met haar zorg voor de zwakkeren in de samenleving.

ELS EEKHOUTTESTRAAT Els Luteijn-Eekhoutte was als vrijwilligster actief betrokken binnen de bibliotheek, verzorgde rondleidingen op Landgoed Schovenhorst en had een belangrijke rol bij het werk van het Puttens Historisch Genootschap.

Eerder stelde het college al de eerste zes straatnamen vast: Trientje Timmerstraat, Aartje Simonstraat, Dames Tijssenstraat, Jansje Rozendaalstraat, Gerritje van Beekstraat en Zuster Joustrastraat.

NABESTAANDEN GEZOCHT Voordat er een besluit is genomen over de straatnaamgeving is er contact gelegd met de nabestaanden van de voorgedragen vrouwen. In alle gevallen heeft dit geleid tot de noodzakelijke toestemming om de naam te mogen gebruiken. Het is helaas niet gelukt om de nabestaanden te vinden van Mieke en Connie Heijmans. De gemeente hoopt dat (mogelijke) nabestaanden of bekenden zich willen melden.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie