Wethouder Marcel Companjen (midden) en Techniekverbinder Oswald Broeksema (rechts)
Wethouder Marcel Companjen (midden) en Techniekverbinder Oswald Broeksema (rechts) Eigen foto - Platform Techniek

Techniek in Beeld: VMBO-brugklassers kijken hun ogen uit

15 december 2019 om 12:39 Activiteiten Deel je nieuws

Vmbo-brugklassers uit de hele regio Harderwijk konden hun technische hart ophalen tijdens de traditionele, jaarlijkse Techniek in Beeld-dagen bij De Techniek Academie. En zij niet alleen: ook onderwijswethouder Marcel Companjen keek donderdag zijn ogen uit. 

Van 9 tot en met 13 december opende De Techniek Academie de deuren voor meer dan 700 brugklassers van vmbo-scholen uit Harderwijk, Putten, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Nijkerk en Zeewolde. ‘We organiseren al sinds 2004 Techniek in Beeld om kinderen te interesseren voor techniek’, vertelt docent Tina van Eijsbergen. ‘Het is een samenwerking van Landstede MBO, Belevingscentrum BITT, Platform Techniek en De Techniek Academie.  

Donderdag kreeg wethouder Marcel Companjen een rondleiding van Techniek Verbinder Oswald Broeksema. ‘Het bedrijfsleven staat te springen om goed opgeleide techneuten’, zegt hij. ‘We hebben een onderwijsveld nodig dat up to date is. Waar mogelijk willen we dat als gemeente faciliteren.’ Oswald knikt. ‘Dat betekent een doorlopende leerlijn van basisschool tot en met mbo en een goede, structurele samenwerking met het bedrijfsleven. Als verbinder hou ik me bezig met de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en de overheid.’ 

De kinderen zijn enthousiast. ‘Het is grappig en leuk’, zegt Tim van Christelijk College Groevenbeek in Ermelo. Hij tekent een lijn op een stuk plakband, waarover een robotje kan rijden. ‘Ik heb zoiets nog nooit eerder gedaan. Ik zou hier misschien wel naar school willen.’ Kaitlin is ook blij verrast. ‘Ik had niet verwacht dat het ook met computers zou zijn. Het is nog veel leuker dan ik dacht.’ Tweedejaars Onderwijsassistent Eliza begeleidt de kinderen en legt de wethouder en de Techniek Verbinder uit hoe de robotjes werken. ‘Ik ben niet zo technisch, maar ik vind het hartstikke leuk om kinderen te begeleiden. 

‘Er wordt in de regio Harderwijk veel gedaan om techniek en onderwijs te verbinden’, zegt de wethouder. ‘Het is heel leuk om het nu echt aan den lijve mee te maken. Het is grandioos om te zien hoe kinderen hier worden voorbereid op de toekomst, hoe ze de mogelijkheid krijgen om te leren en te ontwikkelen. De leerlingen van nu zijn de werknemers van straks. Die moet je alle mogelijke kansen bieden.’

 

Wethouder Marcel Companjen (rechts) bij Techniek in Beeld
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie