Een impressie van de plannen aan de Wallenbergstraat.
Een impressie van de plannen aan de Wallenbergstraat. Woningstichting Putten

Woningbouw in sociale sector

17 december 2019 om 09:29 Politiek

PUTTEN Aan de Wallenbergstraat in Putten mogen twee appartementencomplexen wordt gebouwd met in totaal 26 woningen in de sociale sector. Binnen de raadscommissie bestaan geen bezwaren tegen de bouw, zij het dat enkele partijen wel nog een discussie hierover willen voeren in de raadsvergadering van 9 januari.

Wijnand Kooijmans

In het verleden was op de locatie waar de complexen komen een woonwagenpark gepland. Dat is niet doorgegaan. Daarna was er een plan voor de bouw van tien woningen. Dat het er inmiddels 26 zijn geworden vindt niet iedere omwonende even leuk. Ook zijn er vraagtekens of er voldoende parkeerplaatsen zijn.

SPEELVELD De grootste zorg bij de omwonenden betreft echter het speelveld. Volgens hen wordt door de bouw de toegang naar het speelveld geblokkeerd. Maar ook wordt de speelruimte aanzienlijk beperkt en dat komt niet goed, zo vinden ze. Er is wel een heggetje als afscheiding in het plan opgenomen maar dat kan mogelijke problemen in de toekomst niet voorkomen.

In 2015 is het speelveld bestemd voor jongeren van 12 tot 18 jaar, maar in de praktijk spelen er ook veel kinderen die jonger zijn. Het liefst zouden ze helemaal geen nieuwbouw zien omdat er dan ook geen overlast ontstaat. Creatief meedenkend denken omwonenden dat een betere oplossing is een complex te bouwen parallel aan de Jan van Nijenhuisstraat.

Volgens wethouder Ewoud 't Jong is naar de mogelijkheid hiervan gekeken. Maar uit milieutechnisch oogpunt wordt dit uiteindelijk niet wenselijk gevonden omdat de woningen dan te dicht bij de aanwezige bedrijven komen te liggen. Ook stedenbouwkundig wordt deze optie minder gewenst gevonden. Het gebouw wordt dan een blikvanger bij het binnenrijden van de wijk en dat wil men niet.

Rien van den Hoek (Wij Putten) vindt dat vooral de omgeving groen moet blijven en zelfs groener mag worden dan nu het geval is. Hij vreest dat er door de gebrekkige afscheiding in de toekomst mogelijk schade aan auto's kan ontstaan. Een bal vliegt, waarbij hij vooral doelt op zijn eigen voetbalkwaliteiten, alle kanten op. Wordt een spiegel beschadigd dan is er onenigheid binnen de buurt.

BEHOEFTE Erik van Hemel (ChristenUnie) vindt het belangrijk dat er woningen in de sociale sector worden gebouwd gezien de behoefte daaraan. Dat een deel van het speelveld verdwijnt is jammer maar hij vindt dat het algemeen belang voor gaat. De bomenrij langs het speelveld wil hij wel zien gehandhaafd en hij vraagt daarvoor ook een garantie van het college.

Wethouder 't Jong zegt toe over de ontsluiting zeker nog in gesprek te willen gaan met de omwonenden. De voorkeur van het college gaat dan ook uit naar een ontsluiting via de Jan van Nijenhuisstraat. Van de Hoek ziet een oplossing in het versmallen van de Wallenbergstraat zodat hier geen auto's meer kunnen rijden maar wel bijvoorbeeld een scootmobiel. Kinderen krijgen dan de kans op de weg te spelen.

BLOK Jan van Meerveld (CDA) vindt dat het plan aan het uitgangspunt van zijn partij voldoet. Een goed stratenpatroon en geen doodlopende steegjes. Hij is tevreden over het feit dat men de mogelijkheid voor een derde blok woningen heeft laten varen waardoor er meer ruimte is voor groen.

Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) vindt het nog steeds kwalijk dat alleen postzegelplannetjes aan bod komen omdat de plannen voor een grote woonwijk ontbreken. Hij wil de zekerheid dat in de woningen zich geen arbeidsmigranten vestigen. Volgens 't Jong worden de woningen toegewezen door de Woningstichting Putten en is de kans klein dat arbeidsmigranten hier dusdanig lang staan ingeschreven dat ze voor de woningen in aanmerking komen.

[GESPREK[ De wethouder wil ook in gesprek met de omwonenden over de inrichting van het speelveld. Volgens hem wordt dat vooral in de breedte smaller en blijft het afsnoepen van lengte beperkt. Volgens hem blijft er nog een mooi speelveld aanwezig. Of voor eventueel extra parkeerplaatsen een andere oplossing kan worden gevonden wil hij wel bekijken. Zoals hij ook wil zien of de afscheiding tussen parkeerplek en speelveld mogelijk wat robuuster kan om problemen te voorkomen.

Tegen het plan zijn zes bezwaren ingediend. Deze hebben onder meer betrekking op de omvang van het speelveld en het niet passen van de geplande woningen in de omgeving. Gevreesd wordt voor aantasting van het woongenot. De bezwaren zijn voor het college geen reden geweest het plan te wijzigen. Ook de commissieleden gaan akkoord met het ongegrond verklaren van de bezwaren. Indien de raad 'ja' zegt valt het plan onder de crisis- en herstelwet. Dat maakt dat eventuele bezwaren bij de Raad van State door dit hoogste rechtscollege versneld moeten worden behandeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie