Het kantoor van waaruit de WSP werkt.
Het kantoor van waaruit de WSP werkt. Wijnand Kooijmans

Woningstichting Putten wil woningen betaalbaar houden

30 januari 2020 om 09:25 Wonen

PUTTEN De Woningstichting Putten wil dit jaar meer prioriteit geven aan de betaalbaarheid van woningen. Dit door te komen tot draagbare woonlasten wat betreft huur en energie. Ook wordt gestreefd naar voldoende aanbod en wordt een duurzame inzet nagestreefd op goede kwaliteit van woningen en de dienstverlening.

Wijnand Kooijmans

Dit blijkt uit de bijdrage die de WSP in 2020 levert aan de woonvisie van de gemeente Putten. Hierover zijn inmiddels ook de afspraken vastgelegd met de gemeente Putten. Door de WSP wordt er naar gestreefd dat minimaal zeventig procent van het woningbezit een netto huur heeft die lager is dan 651 euro per maand. Daarmee kan worden voldaan aan de vraag naar voldoende betaalbare woningen en kan een passende toewijzing plaatsvinden. Betaalbaarheid blijft voor de woningstichting een belangrijk onderwerp.

Door de WSP worden in 2020 41 nieuwe woningen gebouwd. Hiervan hebben er 20 een netto huurprijs onder de 670 euro per maand. De woningstichting blijft deelnemen aan het project buurtbemiddeling van de gemeente Putten. De bijdrage bedraagt een kwart van de kosten die worden gemaakt.

ENERGIEMAATREGELEN In 2020 worden ook 41 woningen geïsoleerd. Er wordt hierbij voorgesorteerd op de mogelijkheid te komen tot nul-op-de-meter op termijn. Bij de energiemaatregelen spitst de aandacht van de woningstichting zich toe op het optimaal isoleren van woningen. In 2050 wil men een CO2-neutrale woningvoorraad hebben. Het ontwikkelen van duurzame energievoorzieningen in de gemeente wordt daarvoor als een belangrijke voorwaarde gezien.

Huurders krijgen de gelegenheid hun woning aan te passen. Het kan dan gaan om het plaatsen van een tweede toilet in de badkamer of een traplift. Terughoudendheid wordt betracht als het gaat om grote aanpassingen waarbij de huur flink moet worden verhoogd. Dat wordt in strijd gevonden met het beleid van de woningstichting huren betaalbaar te houden.

Jaarlijks wordt planmatig onderhoud uitgevoerd aan allerlei complexen, meldt de WSP. Bij renovatie of grootschalig onderhoud wordt altijd gekeken naar mogelijkheden om woningen levensloopbestendig te maken.

TEKORT De huurdersorganisatie van de WSP heeft aangegeven dat er binnen de gemeente Putten sprake is van een tekort aan sociale huurwoningen, met name voor éénpersoonshuishoudens en jongeren. Het aanbieden van betaalbare woningen wordt daarom van groot belang gevonden.

De WSP gaat in beperkte mate over tot de verkoop van bestaand bezit waardoor er aanbod van goedkopere koopwoningen komt ten behoeve van de middeninkomens. De verwachting is dat het in 2020 gaat om twee tot drie woningen. Gezocht wordt naar passende (alternatieve) huisvesting voor personen in nood.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie