Afbeelding
Archief BDUmedia

Keten op verkeerde plek moeten weg op Matchpoint

31 januari 2020 om 18:54 Wonen

PUTTEN Keten die op de verkeerde plek staan bij de nieuwbouwlocatie Matchpoint moeten worden verwijderd. Tijdens de commissie Ruimte werd hiervoor gepleit door zowel Henk Koornneef (Gemeentebelangen) als Rien van den Hoek (Wij Putten). Hiermee willen zij voorkomen dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt.

Wijnand Kooijmans

Door alle fracties kan worden ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan, ook al betekent dit in de praktijk dat er twee woningen minder kunnen worden gebouwd. Vier rijwoningen worden vervangen door twee vrijstaande woningen. Reden is dat de kosten van het verleggen van de riolering en de gasleiding dusdanig hoog zijn dat dit niet acceptabel is. Het betekent wel dat de gemeente Putten nu niet hoeft toe te leggen op de invulling van het plangebied waar dit in de aanvankelijke opzet nog wel het geval was.

DISCUSSIE Binnen de commissie was er nog wel discussie en ook kritiek. Jan van Meerveld (CDA) vindt het jammer dat er minder sociale huurwoningen kunnen worden gebouwd. Maar pleit vooral voor een groene invulling van de geluidswal. Voor hem is de noodzaak zo'n wal aan te moeten leggen al niet direct een hoogtepunt wat betreft besluitvorming.

Hij heeft op de tekening geconstateerd dat aan de zijde van de toekomstige bewoners de wal wel groen is maar aan de zijde van de Nijkerkerweg er sprake is van een kille invulling. Dat vindt hij ongewenst omdat het gebied de entree vormt van het dorp Putten vanuit de richting Nijkerk. De paar zonnepanelen die er staan gepland acht hij niet direct noodzakelijk als het gaat om het halen van de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Daarvoor zijn er genoeg andere plannen.

SPIJTIG Henk Koornneef vindt het prettig dat de plannen nu de gemeente geen geld meer kosten. ,,Iedere cent is hard nodig om extra woningbouwlocaties te realiseren." Hij vindt het spijtig dat er vier sociale huurwoningen minder kunnen worden gebouwd. Dit omdat het compensatie was voor het niet halen van het gewenste aantal sociale huurwoningen in de nieuwbouwwijk Rimpeler.

Hij wijst in dit verband op de gemeente Harderwijk waar voorwaarde is dat binnen plannen veertig procent in de sociale huur- en koopsector wordt gebouwd. Over dat percentage wil hij in Putten ook een discussie aangaan. Hij vindt ook dat er sprake is geweest van wel een grote misrekening wat betreft de kosten van het verleggen van de leidingen. Vooral omdat dit leidt tot vertraging en extra kosten.

Jan van den Brink (SGP) wil snel aan het bouwen. Rien van den Hoek vindt dat bij opduikende problemen er nu eenmaal een oplossing moet worden gevonden en vindt het prettig dat deze nu is gevonden. Wethouder Ewoud 't Jong zegt terug te komen bij de raad als het gaat om de invulling van de geluidswal. Dat een verkeerde inschatting is gemaakt van de kosten ziet hij als een fout die nu eenmaal kan worden gemaakt.

Een verdere discussie in de gemeenteraad wordt niet noodzakelijk gevonden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie