Werklieden voeren deze week de toegezegde maatregelen in de Arendstraat uit.
Werklieden voeren deze week de toegezegde maatregelen in de Arendstraat uit. Donkersgoed Multimedia

Tiny Houses springlevend

6 februari 2020 om 14:00 Politiek

PUTTEN Het plan Tiny Houses in Putten te bouwen is nog steeds springlevend. Het college van burgemeester en wethouders bekijkt de mogelijkheden daartoe en op welke locaties dit dan kan.

Wijnand Kooijmans

Dat gaf wethouder Roelof Koekkoek aan tijdens de door Wij Putten opgestelde evaluatie van de verordening burgerinitiatief. Evert van Rijn (SGP) had geluiden gehoord dat de bouw van deze woningen helemaal van de baan was omdat de initiatiefneemster eigenlijk een groter huis wilde. Dat laatste klopt weliswaar, maar daarmee is het initiatief niet overleden aldus Koekkoek. ,,Voor ons staat het idee nog steeds rechtovereind."

Doel van de evaluatie is te komen tot – zoals Herman Luitjes van Wij Putten het omschrijft – enkele kleine aanpassingen van de verordening. Dat moet het voor de burgers makkelijker maken een initiatief in te dienen en ook de spelregels helderder te maken. Onder meer zijn gesprekken gevoerd met de initiatiefnemers van de vier tot nu toe ingediende burgerinitiatieven. Daaruit is Luitjes duidelijk geworden dat de buitenwereld niets snapt van de 'regelkluiverij' in de raad.

SCHRAPPEN Luitjes wil schrappen dat een burgerinitiatief onderwerp van een raadsbevoegdheid moet zijn. Als men bewust kiest voor een route via de raad, dan moet dat kunnen. Het is, zo vindt hij, daarna aan de raad het juiste bestuurlijke instrumentarium te kiezen. Ook moet volstrekt helder zijn welke zaken niet als burgerinitiatief kunnen worden ingediend.

Ellis van Dam (Gemeentebelangen) vindt dat de voorgestelde aanpassingen leiden tot versoepeling en een snellere afhandeling van de initiatieven. Maar indien de raad 'ja' zegt moet de toegezegde uitvoeringstermijn ook worden nagekomen. Zo is de bewoners van de Arendstraat beloofd dat de verkeersmaatregelen in 2019 zouden worden uitgevoerd, maar is deze belofte niet nagekomen

BOODSCHAP Wethouder Koekkoek vindt dat de kritiek terecht is. Aan het feit dat vertraging optreedt door ziekte of andere oorzaken hebben de indieners geen boodschap. Er moet duidelijk met hen worden gecommuniceerd dat en waarom er vertraging optreedt.

Evert van Rijn (SGP) maar ook Wim van de Koot (CDA) vrezen wel dat, bij versoepeling van de regels, de agenda's vollopen door burgerinitiatieven. Wethouder Koekkoek wil de uitdaging wel aangaan. Met vier aanvragen in zeven jaar tijd deelt hij de vrees van beide woordvoerders niet.

VERZOEK Dat geldt ook voor het verzoek van wethouder Koekkoek in de regels op te nemen dat geen burgerinitiatief kan worden ingediend indien er een afwijzing ligt van het college van burgemeester en wethouders. Als voorbeeld noemt de wethouder een individuele aanvraag om een kapvergunning. Dan moet niet de straat worden gemobiliseerd om de kap aan te vragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie