Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Putten levert tankautospuit van brandweer niet zomaar in

14 februari 2020 om 06:55 Politiek

PUTTEN De gemeenteraad van Putten heeft unaniem besloten bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland dat Putten een tankautospuit moet inleveren. Desnoods moet daarvoor worden doorgevochten tot aan de Raad van State.

Wijnand Kooijmans

Herman Luitjes (Wij Putten) diende namens CDA, ChristenUnie en SGP een motie in waarin het college werd opgeroepen een tankautospuit van de brandweer van Putten in te leveren. Luitjes gaf aan dat de Veiligheidsregio een tekort van zes miljoen euro heeft. Om een half miljoen te bezuinigen, wordt afscheid genomen van veel blusvoertuigen en zou ook Putten een voertuig moeten inleveren. 

NIET ZOMAAR ACCEPTEREN De raad vindt echter dat Putten niet zomaar moet accepteren dat kaalslag wordt gepleegd bij de brandweer en dat het Puttense korps wordt gehalveerd. De aanrijtijden komen daarmee namelijk in gevaar. Als de overgebleven tankautospuit moet worden ingezet in Ermelo, is Putten bij het uitbreken van een brand aangewezen op een auto uit Nijkerk, Voorthuizen of Garderen. Volgens Luitjes is het besluit puur genomen om financiële redenen en niet op inhoudelijke gronden. Luitjes hoopt dat het niet zover hoeft te komen dat moet worden doorgegaan tot de Raad van State, maar dat er eerder een oplossing komt. Putten krijgt weliswaar een bosbrandblusvoertuig terug, maar dit voertuig is niet multifunctioneel inzetbaar. Luitjes wijst erop dat het tweede voertuig in 2019 zestien keer is ingezet. Een tankautospuit kan wel worden ingezet bij bosbranden.

Wim van de Koot (CDA) kaartte aan dat de vrijwilligers die de brandweer nu kwijtraakt, niet zomaar terug komen als over drie jaar de inzichten wijzigen. Robin Hoogendijk (Gemeentebelangen) had de motie in eerste instantie niet ondertekend, omdat hij nog zat met vraagtekens. Er kan namelijk wel bezwaar worden aangetekend, maar binnen de periode dat zo'n bezwaar loopt, raakt Putten de tankautospuit wel kwijt. Hij vindt dat gekeken moet worden naar oplossingen om de auto voor Putten te behouden.

STRIJD Lubbert van den Heuvel (ChristenUnie) wil tot het laatst de strijd strijden om de tankautospuit te behouden en eventueel dan maar strijdend ten onder gaan. ,,Maar we moeten doen wat we kunnen om te voorkomen dat de tankautospuit verdwijnt." Burgemeester Henk Lambooij ziet in de motie een uitdaging omdat de veiligheidsregio niet is ingericht op het indienen van bezwaren. Dat maakt dat de vraag rijst of bezwaar mogelijk is. Maar indien geen bezwaar wordt ingediend, blijft die vraag onbeantwoord. Voor hem is van belang dat duidelijk wordt onderbouwd waarom het behoud van de tankautospuit belangrijk is. 

Lambooij geeft aan dat het bezwaar snel wordt verzonden om de wettelijke termijn van zes weken niet te overschrijden. Hij is bereid door te strijden tot de Raad van State.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie