Tristan Zijlma (links) met akkerbouwer Arnold van Woerkom promoten bij Jumbo Putten een zak aardappelen van Bodemisch food.
Tristan Zijlma (links) met akkerbouwer Arnold van Woerkom promoten bij Jumbo Putten een zak aardappelen van Bodemisch food. Foto: Jumbo Putten

Bodemisch food maakt gezond

19 februari 2020 om 07:00 Advertorial_3

PUTTEN 'Gezond voedsel geeft gezonde mensen. Je bent wat je eet.' Dat is de boodschap van boer Arnold van Woerkom uit Bant. Zijn aardappelen uit de Noordoostpolder liggen sinds donderdag 30 januari in zakken van 3 kilo op een opvallende plek in Jumbo Putten.

Marco Jansen

Elke donderdag komt Van Woerkom naar de Postweg 4 in Putten met een nieuwe voorraad Bodemisch food. ,,De aardappelen liggen in verschillende supermarkten en speciaalzaken, in elke plaats één, zodat de ondernemer zich kan onderscheiden. Ik ga ervan uit dat de gezondheid bewuste consument hier op af komt. Doordat onze aardappelen meer voedingsstoffen bevatten, worden je organen goed gevoed en functioneren metabolische processen in het lichaam optimaal. Hierdoor blijf je gezond en weerbaar tegen ziektes.''

Hij is er zelf al jaren mee bezig, maar dat voedsel veel voor je gezondheid kan betekenen, wordt door de consument en zelfs door doktoren nog niet onderkend, zo merkt hij. ,,De voedingswaarde in aardappels is in de periode 1940-2002 met 60 procent afgenomen. Ik schrik van data uit de medische wereld: steeds meer kwalen ontstaan ook op jonge leeftijd en het gebruik van medicatie stijgt. Er zijn genoeg waarschuwingen dat medicatie onbetaalbaar wordt, maar niemand heeft er commercieel belang bij dit systeem te veranderen."

NUTRIËNTEN Daarom zet de akkerbouwer uit Bant zich al vanaf 2000 in om vanuit een ecologische gedachte producten rijker aan voedingsstoffen te maken. De kwaliteit van de bodem is daarbij bepalend. ,,Met hulp van een netwerk van mensen die veel van de bodem weten en een onderzoeker die wil promoveren op voedsel in relatie tot gezondheid, zet ons bedrijf zich al jaren in om de grond vruchtbaarder te maken. Wij gebruiken geen kunstmest, maar natuurlijke nutriënten, verkregen uit stenen. In de bodem zijn daar 95 van aanwezig. Door deze mineralenmengels en een mix van 15 zaden die wordt toegevoegd aan de bodem na de oogst, ontstaat superfood met 30 procent meer voedingsstoffen: vitaminen, mineralen, sporenelementen en antioxidanten. Dit heeft een positief effect op darmflora, hormoonhuishouding en draagt bij aan het tegengaan van allergieën. De kruimige aardappel heeft een volle, kruidige smaak en geeft eerder een verzadigd gevoel."

Van Woerkom wil in de toekomst ook uien en groenten verbouwen en wil zelfs zo ver gaan dat de consument door crowdfunding kan participeren: met en voor elkaar voedsel produceren. Met als gevolg gezond ouder worden en sneller genezen na ziekte of operatie."

De producten liggen sinds donderdag 30 januari in drie kilozakken voorin de winkel tegenover de ingang. Tristan Zijlma, verantwoordelijk voor AGF bij Jumbo Putten: "We zijn altijd op zoek naar vernieuwende producten om ons te onderscheiden met gezonde producten voor de particulier."

De aardappelen zijn vanaf donderdag 13 tot en met 27 februari in promotie van 3,99 voor 1,99 euro per zak.

T: 06-50640145; www.bodemischfood.nl; Jumbo Putten, Postweg 4 Putten; T: 0341-23080

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie