Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Wijnand Kooijmans

Woonvisie Putten: 210 extra woningen nodig

17 februari 2020 om 12:58 Wonen

PUTTEN Tot 2025 zijn er in de gemeente Putten tussen de 170 en 210 sociale huurwoningen extra nodig. In de vijf jaar daarna blijft de behoefte aan sociale huur toenemen maar neemt het tempo af. In deze periode zijn tussen de 50 en 75 extra sociale huurwoningen nodig.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit de woonvisie zoals deze door het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad is gepresenteerd. Aangegeven wordt dat er voor mensen met dementie aanvullende kleinschalige woonvormen nodig zijn. Het gaat tot 2025 om ongeveer 75 extra plaatsen.

VERHUIZEN Uit de woonvisie blijkt dat er per saldo meer mensen uit Putten verhuizen naar elders op de Veluwe. Vooral naar Ermelo en Harderwijk, maar ook naar Barneveld en Apeldoorn. Uit het westen, Nijkerk, Amersfoort en Utrecht trekt Putten voor gezinnen met opgroeiende kinderen aan.

Door onder meer de toenemende krapte aan woningen krijgen jongere huishoudens moeilijker toegang tot de Puttense woningmarkt. Dat geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Veel van hen verhuizen daarom naar Ermelo, Harderwijk en Barneveld. Starters in de knel, zo wordt gesignaleerd.

HUISHOUDENS Indien wordt uitgegaan van een autonome groei van Putten, dan neemt het aantal huishoudens tot 2025 met 690 toe. Het vertrek van jonge huishoudens wordt minder en de groeitrend zet zich de komende jaren door. Aangegeven wordt dat er naar verwachting in 2030 ongeveer 1.050 meer huishoudens in Putten wonen dan in 2019.

Uit de woonvisie blijkt dat Putten iets meer vergrijst dan gemiddeld op de Noord-Veluwe en ook iets meer dan Ermelo en Harderwijk. Putten kent bovendien een vestigingsoverschot van mensen van 75 jaar en ouder. Zij komen vooral uit Ermelo, Nijkerk en Barneveld. Putten wordt gezien als een prettige plaats om oud te worden.

LAGER De bereidheid te investeren in duurzaamheidsmaatregelen ligt in Putten iets langer dan in de regio Noord Veluwe en ook iets lager dan het landelijk gemiddelde. Dit wordt niet als onlogisch gezien. Oudere huishoudens zijn iets minder geneigd om maatregelen te nemen.

In de woonvisie wordt aangegeven dat er ook minder woningen zijn gerealiseerd dan de gemeente zou willen. Vooral de locaties binnen de bebouwde kom komen moeilijk tot ontwikkeling. Sturen op realisatie van deze plannen wordt als noodzaak gezien.

PLANNEN Gesignaleerd wordt dat woningen welke worden gerealiseerd binnen de vastgestelde plannen vooral duurdere woningen zijn. Terwijl juist behoefte bestaat aan betaalbare woningen. Ook hierin wordt een opgave gezien om hieraan verandering aan te brengen.

Ook wordt aangegeven dat tot 2025 een uitbreiding met rond de 690 woningen noodzakelijk is. Voor senioren en starters wordt de grootste urgentie gezien. Dit vraagt, zo wordt gesteld, vooral voor starters meer betaalbare woningen, sociale huur en betaalbare koop. Tot 2025 wordt gestreefd naar 170 tot 210 sociale huurwoningen en een vergelijkbaar aantal betaalbare koopwoningen.

OUDEREN In de woonvisie is opgenomen dat er te weinig passende woningen voor vitale ouderen zijn in Putten. Een groeiende groep heeft interesse in een wat kleinere en voor hen handiger ingedeelde woning die centraal is gelegen in een buurt welke uitnodigt tot sociaal contact. Te denken valt, zo staat er, te denken aan een cluster of hofje met grondgebonden woningen met een klein privétuintje of terras en verder gezamenlijk groen.

In overleg met de Woningstichting Putten wil het college de mogelijkheden onderzoeken om huurwoningen beter te benutten voor jongeren. Het gaat dan om het gezamenlijk met vrienden in een woning kunnen wonen. Wel wordt aangegeven dat bij grootschalige toepassing deze woonvorm een nadelig effect kan hebben op de woonomgeving. Kleinschalige toepassing krijgt daarom dan voorrang.

SPLITSEN Binnen de bestaande bebouwing wil het college de mogelijkheid bieden woningen te splitsen.  Uitgangspunt is dat de extra gecreëerde woning voorziet in de behoefte van mensen met een aantoonbare woonbehoefte en dat ouderen langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.

Overwogen wordt een voorrangsregeling in te stellen voor starters en doorstromers die een sociale huurwoning achterlaten om de toegankelijkheid van de bestaande voorraad sociale huur te verbeteren. Voor huishoudens die vanuit een koopwoning naar een sociale huurwoning willen verhuizen zijn er dan minder mogelijkheden.

JONGEREN Speciaal voor jongeren  tussen de 18 en 28 jaar wil het college, samen met de woningstichting onderzoeken of met jongerencontracten voor maximaal vijf jaar gewerkt kan gaan worden. De inschrijfduur moet dan in de tussentijd gehandhaafd blijven.

De woonvisie wordt donderdag 20 februari besproken tijdens een extra vergadering van de commissie Ruimte. Aanvang 19.30 uur in het gemeentehuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie