Afbeelding
DonkersgoedMultimedia

Leerlingen plaatsen vogelhuisjes in strijd tegen processierups

18 februari 2020 om 11:31 Natuur en milieu

PUTTEN De eikenprocessierupsen geeft de laatste jaren steeds meer overlast voor mensen en ook huisdieren. De kosten van de bestrijding van de rupsen liepen vorig jaar hoog op. Daarom neemt de gemeente Putten dit jaar extra maatregelen om de rupsen te bestrijden. Naast de gebruikelijke methode (wegzuigen van rupsen en nesten) zet de gemeente vanaf dit jaar in op preventief bestrijden.

De gemeente stimuleert de bestrijding van de rupsen door natuurlijke vijanden in te zetten. Zo gaat de gemeente nestkastjes ophangen voor koolmezen en pimpelmezen. Uit onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot 65% minder eikenprocessierupsnesten. Daarnaast gaat de gemeente dit jaar plekken benevelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Het gaat om plekken waar de afgelopen zomer veel jeukrupsen zaten.

Inwoners van de gemeente Putten kunnen in maart gratis een nestkastje krijgen bij de gemeente. Dit noemen we het nestkast-adoptieplan. Het houdt in dat bewoners (inwoners en bedrijven) zelf een nestkastje plaatsen en verzorgen. De nestkastjes worden gemaakt door Stichting Grensverleggende Talenten. Meer informatie hierover volgt op een later moment.

Vooruitlopend op het nestkast-adoptieplan hebben leerlingen van Groevenbeek locatie Putten vandaag al 250 nestkastjes opgehangen in Putten om vogels in te zetten als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Dit gebeurde in samenwerking met de Stichting voor Natuur- en Milieubescherming te Putten (SNMP) en de buitendienst van de gemeente. In aanwezigheid van de schooldirecteur, de voorzitter van SNMP en de bedrijfsleider van de buitendienst van de gemeente werd vanmiddag het 250e nestkastje opgehangen. Alle drie waren enthousiast: "De leerlingen hebben echt plezier gehad in het timmeren en in het ophangen van de kastjes. Door hen hebben er straks minder mensen in Putten last van de jeukrups."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie