Afbeelding
Gemeente Putten/Henk Hutten

Fontanusplein 1: Dubbele tegenslag

22 februari 2020 om 08:00 Politiek Fontanusplein 1

Sinds jaar en dag haalt de vereniging Oud Papier Actie Putten, kortweg OPA, het oud papier bij u thuis op. Het mes snijdt aan twee kanten. Het is goed voor het milieu: het papier komt zo niet bij het restafval terecht én het bezorgt onze verenigingen een extra zakcentje.

Heel erg mooi, ware het niet dat wij tegen een fors probleem aanlopen. Het oud papier brengt op dit moment namelijk vrijwel niets op terwijl de verwerking ervan aanzienlijk duurder wordt.

GARANTIEPRIJS Dat is een dubbele tegenslag. Voor de gemeente omdat wij met een garantieprijs werken. De geringe waarde wereldwijd van het oud papier maakt dat wij flink moeten bijlappen. Voor OPA omdat die voor de verwerkingskosten aan de lat staan. Om de inzameling nog lonend te laten zijn, moet de gemeentelijke garantieprijs eigenlijk omhoog. En dat in de wetenschap dat wij er nu al flink op toeleggen.

DILEMMA Een dilemma, dat is het. Het is en blijft belangrijk om het oud papier in te blijven zamelen. Dit uit milieuoverwegingen. Dit ook om onze verenigingen te ondersteunen. Maar tegen welke prijs? Een prijs die u, via de afvalstoffenheffing, betaalt. Wij hebben dit dilemma inmiddels voorgelegd aan de gemeenteraad. Want het heeft mogelijk aanzienlijke financiële consequenties. Daarbij hebben wij er niet voor gekozen om de raad met een pasklaar voorstel te confronteren. Daarvoor is de kwestie te complex.

SCENARIO'S Wij hebben vier toekomstscenario's opgesteld en doorgerekend. In het eerste scenario handhaven wij de huidige garantieprijs. De verwachting is dat OPA dan afhaakt vanwege de stijgende verwerkingskosten. In het tweede scenario handhaven wij de garantieprijs en nemen wij als gemeente de verwerkingskosten voor onze rekening. Dit loopt aardig in de papieren, kan ik u vertellen. Optie 3 is een stevige verhoging van de garantieprijs. Ook dat is duur. Vierde optie is dat wij als gemeente zelf weer het oud papier gaan ophalen. Dat is mogelijk de minst dure oplossing, maar dan komt er een einde aan de jarenlange inzet van de vereniging OPA. Dat is jammer.

Kortom, genoeg om in de komende maanden het hoofd over te breken. Als u een, liefst goedkope oplossing, weet: laat het horen!

Roelof Koekkoek, wethouder

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie